Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Košice majú unikát v korekcii kostnej deformity

Korekcia kostnej deformity pomocou 3D plánovania v grafických programoch, na zábere primár MUDr. Tomáš Ševčík, MPH (vpravo) a MUDr. Michal Mitro Zobraziť galériu (2)
Korekcia kostnej deformity pomocou 3D plánovania v grafických programoch, na zábere primár MUDr. Tomáš Ševčík, MPH (vpravo) a MUDr. Michal Mitro (Zdroj: AGEL SK)

Pred pár dňami sa v ortopedickej sále Nemocnice AGEL Košice-Šaca vykonala unikátna operácia pod vedením primára Jednodňovej zdravotnej starostlivosti MUDr. Tomáša Ševčíka, MPH. Vďaka technologickej novinke sa docieli nielen presná korekcia, ale aj detailné umiestnenie implantátu v operovanom zápästí.

Pacient, ktorý ako prvý absolvoval nový typ operácie, utrpel pred rokom infarkt myokardu a súbežne aj zložitú zlomeninu dolného konca vretennej kosti. „Keďže jeho stav bol komplikovaný, nebola možná ani odložená operácia zápästia. Pri hojení sa postupne rozvinula zložitá deformita vretennej kosti - posun vo všetkých troch rovinách,“ uviedol primár Jednodňovej zdravotnej starostlivosti Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Tomáš Ševčík, MPH, ktorý priblížil, že ešte aj donedávna sa takéto stavy riešili operáciou, počas ktorej sa kosť prepílila a narovnala. Korekcia sa však robila len takpovediac od oka, a to pomocou posúdenia predoperačnej RTG snímky.

Korekcia kostnej deformity pomocou 3D plánovania v grafických programoch, finálny kontrolný RTG na operačnej sále
Zobraziť galériu (2)
Korekcia kostnej deformity pomocou 3D plánovania v grafických programoch, finálny kontrolný RTG na operačnej sále  (Zdroj: AGEL SK)
„V publikovaných štúdiách vychádzala takáto korekcia na približne 80 percent, oproti zdravému zápästiu. Rozvoj techniky a počítačových technológií nám však už aj na Slovensku umožnili nový typ výkonu, a to korekciu kostnej deformity pomocou 3D plánovania v špeciálnych grafických programoch. Samotná operácia sa vykoná už v programe, kosť sa virtuálne prereže a narovná podľa zdravého zápästia. Následne sa na kosť primodeluje naskenovaná dlaha a skrutky, ktoré sa použijú pri skutočnom výkone,“
vysvetlil ortopéd, ktorý si novú metódu pochvaľuje.

„Spomínaným postupom vieme docieliť presnú korekciu, presné umiestnenie implantátu aj rozmery skrutiek. Na záver obdržíme od firmy 3D maketu napravenej kosti, rezaciu a vŕtaciu šablónu, ktoré si vysterilizujeme a použijeme pri operácii. Celkovo nám táto technológia pomáha skrátiť operačný výkon približne na polovicu a výrazne zlepšuje presnosť korekcie,“ dodal na záver MUDr. Tomáš Ševčík, MPH z Kliniky muskuloskeletálnej a športovej medicíny, ktorá je vďaka spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach a spoločnosťou Biomedical Engeneering s.r.o. Košice aktuálne jediným ortopedickým pracoviskom na Slovensku, ktoré má možnosť takýto postup pri korekcii deformít využívať.

Viac o téme: OrtopediaZlomenina vretennej kostiZlomene zapastieKorekcia zapastia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9