Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemilostný TROJUHOLNÍK: Ako cukrovka, srdce a obličky spolu SÚVISIA?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: profimedia.sk)

Dlhodobo zvýšená hladina cukru v krvi pri ochorení diabetes mellitus vedie k rôznym poškodeniam tkanív a orgánov. Preto pri cukrovke často vznikajú pridružené zdravotné komplikácie, spomedzi ktorých sú najvážnejšie kardiovaskulárne (srdce, cievy) a nefrologické (obličky). 

Srdce a obličky sú životne dôležité orgány. Neliečená alebo zle liečená cukrovka významne ohrozujú ich kondíciu a môžu viesť až k smrti. Aj preto je pri manažmente ochorenia diabetes mellitus dôležitá spolupráca špecialistov viacerých odborov. Na svojom stretnutí s novinármi to potvrdili aj odborníci z oblasti diabetológie, nefrológie, kardiológie a internej medicíny. 

Cukrovka – diabetes mellitus postihuje stále viac ľudí. Podľa štatistík ňou trpí na svete 10% ľudí – teda jeden z desiatich. Na Slovensku sa v roku 2022 v diabetologických ambulanciách liečilo viac ako 350 tisíc diabetikov a až 90% z nich trpelo ochorením diabetes mellitus 2. typu – tzv. získanou cukrovkou, na ktorej prevenciu a liečbu má podľa odborníkov veľký vplyv práve nezdravý životný štýl. 

Prečo pri cukrovke prichádza aj k poškodeniu obličiek? 

Obličky patria medzi prvé orgány, ktoré cukrovka poškodzuje. Vysoká hladina cukru v krvi diabetika postupne ničí obličkové bunky a ich funkčnosť, čo vedie k nedostatočnej filtrácii krvi. Následky sa neprejavia okamžite, ale postupne. Ak pacient neabsolvuje pravidelné kontroly, často si príznaky všimne až v neskoršom štádiu. Diabetici majú vysoké riziko zlyhania obličiek. 

Diabetická nefropatia – poškodenie obličiek v dôsledku diabetu, môže zapríčiniť aj ich postupné zlyhávanie. 

Pri diabetickej nefropatii obličky strácajú svoju filtračnú schopnosť. Rizikoví sú najmä pacienti s neliečenou alebo zle liečenou cukrovkou, ktorí majú často vysoké hladiny cukru v krvi. Ak sa problém včas neodhalí a nelieči, môže dôjsť k úplnému zlyhaniu funkcie obličiek a jedinými možnosťami liečby sú dialýza alebo transplantácia. 

Nemilostný TROJUHOLNÍK: Ako cukrovka,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa údajov z októbra 2023 väčšina pacientov v nefrologických ambulanciách trpí najmä diabetickou nefropatiou – teda ochorením obličiek pri cukrovke.

Potvrdil to doc. MUDr. Martin Demeš. „Je to dominantná choroba u dospelých diabetikov. Ochorenie obličiek je aj dominantnou chorobou, ktorá plní dialyzačné centrá. V priebehu roka je liečených približne 4 300 dialyzovaných pacientov. To znamená, že 34-40% dialyzovaných pacientov má poškodenie až zlyhanie obličiek z dôvodu nedobre manažovaného diabetu.“

Podľa vývojových trendov bude tento typ ochorenia v nefrologických ambulanciách narastať. Problémom však je aj fakt, že počet pribúdajúcich pacientov narastá diametrálne rýchlejšie, ako počet nových nefrológov. Otázkou tak je, či bude mať pacientov kto liečiť. 

Ako zistiť prítomnosť chronickej choroby obličiek u diabetika? 

Chronická choroba obličiek má progredujúci charakter – od začiatočného štádia až po terminálne štádium zlyhania obličiek. Na základe dvoch základných parametrov glomerulárnej filtrácie a albominúrie – teda vylučovania bielkoviny do moču vieme posúdiť na akom riziku progresie ochorenia daný pacient je,“ uviedol doc. MUDr. Zbynek Schroner. 

Nemilostný TROJUHOLNÍK: Ako cukrovka,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Najúčinnejším spôsobom ako mať o funkcii obličiek čo najlepší prehľad je analýza moču a krvi zameraná na príznaky poškodenia obličiek. Na to slúžia podľa prof. MUDr. Ivice Lazúrovej vyšetrenia UACR (pomer albumínu a kreatitínu v moči) a eGFR (odhadovaná rýchlosť glomerulárnej filtrácie). 

Bielkoviny v moči sú dôležitým ukazovateľom poškodenia obličkového filtra. Lekár preto pri vyšetrení moču najprv orientačne, pomocou indikačného papierika zisťuje, či sú v moči bielkoviny.

„Aj súčasťou preventívnej prehliadky u všeobecného lekára je test na prítomnosť bielkoviny v moči,“ pripomenul nefrológ Adrián Okša. „Ak sa táto bielkovina – albumín – nachádza v moči, znamená to poškodenú funkciu obličiek, čo môže poukazovať na chronickú chorobu obličiek.“ 

Prečo je chronická choroba obličiek pri diabete zradná? 

Chronická choroba obličiek a diabetes majú niečo spoločné – obe na začiatku vôbec nebolia.

„Pri chronickej chorobe obličiek u diabetika je problémom to, že v počiatočných štádiách nie sú žiadne príznaky a pacienti o svojom ochorení vôbec nevedia,“ upozornila doc. MUDr. Viera Doničová.

Aj keď sa pri vyšetrení objaví albominúria, teda bielkoviny v moči, pacient necíti vôbec nič. A albominúria býva často prvá sa objaví vo vyšetreniach testoch pred poklesom glomerulárnej filtrácie. Tieto parametre musia byť znížené v priebehu troch mesiacov, tzn. že nikdy jedno vyšetrenie nestačí.

Doc. MUDr. Adrián Okša, CSc. zdôraznil, že chronická choroba obličiek, aj diabetes mellitus nepredstavujú len problém pre samotných pacientov, ale aj globálne významnú záťaž pre zdravotníctva všetkých krajín. 

Nemilostný TROJUHOLNÍK: Ako cukrovka,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

K obličkám sa pridáva srdce 

Poškodenie obličiek sa po čase prejaví aj v krvnom obehu. Poukazuje naň hladina kreatinínu a urey (močoviny). Ak sa zvýšia, znamená to, že obličky nedokážu dobre odvádzať odpadové látky z tela. Narušenie funkcie obličiek spôsobuje aj narušenie hladiny minerálov v krvi, s rizikom arytmií srdca. Ruka v ruke s poškodením obličiek ide aj anémia – málokrvnosť. Príčinou je narušená tvorba erytropoetínu, ktorý podporuje vznik červených krviniek. 

Prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti doc. MUDr. Eva Gonçalvesová uviedla, že ľudia s cukrovkou a chronickou chorobou obličiek najčastejšie zomierajú práve na ochorenia srdca a ciev, ktoré najviac zhoršujú ich zdravotný stav.

„Čím viac sú obličky diabetika poškodené, tým dramatickejšie narastá množstvo kardiovaskulárnych príhod a úmrtí na ne.“ 

Oba základné parametre prítomnosti chronickej choroby obličiek – zvýšená albominúria a znížená glomerulárna filtrácia, ktoré charakterizujú akékoľvek ochorenie obličiek sú súčasne rizikovými faktormi pre kardiovaskulárne ochorenia.

Ľudia, ktorí majú cukrovku a súčasne chronickú chorobu obličiek – sú chorí na tieto choroby, ale to čo najzásadnejším spôsobom mení ich zdravotný stav a to, na čo zomierajú sú ochorenia srdca a ciev. Každý piaty pacient, ktorý má cukrovku aj chronickú obličkovú chorobu, do 10-tich rokov zomrie. Je extrémne dôležité tieto ochorenia včas rozpoznať, kontrolovať a dôsledne liečiť, pretože tým predídeme kardiovaskulárnym príhodám a kardiovaskulárnym úmrtiam.“ 

Liečba 

Včasná diagnostika problémov s obličkami u pacientov s diabetom je alfou a omegou účinnej liečby. Odhaliť prítomnosť príznakov chronickej choroby obličiek dokážu už preventívna prehliadka u všeobecného lekára.

„Treba ju absolvovať raz za dva roky, diabetológ robí u diabetologických pacientov skríning poškodenia obličiek v prípade ich zachytenej patológie raz do roka,“ spresnil doc. MUDr. Zbyněk Schroner. 

Nemilostný TROJUHOLNÍK: Ako cukrovka,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Chronické ochorenie obličiek je nevyliečiteľné ochorenie, ale pri správnom manažmente pacienta s diabetes mellitus vedia lekári jeho vývoj a progresiu spomaliť.

Máme k dispozícii lieky, ktoré liečia viac problémov naraz. Pôsobia priaznivo na zvládnutie cukrovky, spomaľujú aj progresiu obličkového ochorenia a vplývajú aj na predchádzanie kardiovaskulárnym komplikáciám,“ dodal doc. MUDr. Adrián Okša.

Komplexné protektívne pôsobenie na liečbu diabetu a predchádzaní chorobe obličiek a kardiovaskulárnemu riziku odborníci spoločne zdôrazňujú aj pri vývoji nových liekov. 

Dôležitosť spolupráce špecialistov 

Odborné spoločnosti tiež pri riešení týchto spojených zdravotných problémov zdôrazňujú potrebu spolupráce viacerých špecialistov, teda diabetológa, nefrológa, kardiológa internistu, prípadne aj ďalších.

Cukrovka je komplexné ochorenie, ktoré postihuje všetky časti organizmu a jej správny manažment s cieľom predchádzať následným komplikáciám je pre nás výzvou, že nemôžeme pracovať každý len vo svojom odbore, ale musíme komunikovať a každý z nás sa musí v prospech pacienta obohacovať o skúsenosti z iných odborov,“ doc. MUDr. Eva Gonçalvesová. 

A čo môže urobiť pacient? 

Odborníci zdôrazňujú, že pri diabetes mellitus má 90% prevencie aj v liečbe vo svojich rukách samotný pacient. Musí byť ale motivovaný, edukovaný a spolupracujúci.

„Faktory, ktoré vie ovplyvniť ako prvé sú metabolické – liečbou a správnym stravovaním, nepreháňaním konzumácie sacharidov, dodržiavaním pitného režimu. V opačnom prípade každá vysoká glykémia vedie k akútnym zmenám v metabolizme, tvorbe voľných radikálov, tzn. k zvýšeniu poškodzovania obličiek,“ uviedla doc. MUDr. Viera Doničová.

Podľa nej je dôležité striktne dodržiavať zásady liečby a zvoliť zdravý životný štýl, v ktorom nechýba dostatok pohybu.

„A pacient by sa mal edukovať, že aj keď poškodenie obličiek nebolí, ide o veľmi závažne ochorenie s vážnou prognózou. Aj to by malo výrazne pomôcť v tom, aby sa nám darilo tieto ochorenia v populácii znížiť.“

Viac o téme: SrdceZdravieCukrovkaLiečbaObličky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9