Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vyžiadala si už viac ako 40 MILIÓNOV obetí: Nenápadná CHOROBA, ktorá ničí imunitný systém

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hlavným zameraním Svetového dňa boja proti AIDS, ktorý sa pripomína 1. decembra, je informovať verejnosť o spôsoboch šírenia vírusu imunitnej nedostatočnosti človeka (HIV), ale tiež o ochrane pred nákazou a podpore prevencie.

Vírus HIV vyvoláva syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti - chorobu známu ako AIDS. Koncepcia tohto svetového dňa vznikla v roku 1988 na svetovom summite ministrov zdravotníctva o programoch prevencie AIDS.

Retrovírus HIV útočí na bunky imunitného systému. V prvých štádiách infekcie sa symptómy neprejavia, vývoj infekcie však oslabuje imunitný systém, v dôsledku čoho je človek náchylnejší na rôzne infekčné choroby.  

Motto tohtoročného Svetového dňa boja proti AIDS podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) znie: "Nechajte viesť komunity (Let communities lead)". Má poukázať na zásadný vplyv komunít pri vytváraní postojov či osvety v súvislosti s vírusom HIV a choroby AIDS. Tohtoročná kampaň ma zvýšiť aj povedomie o výzvach, ktoré zostávajú na dosiahnutie cieľa, ktorým je eliminovať AIDS do roku 2030.

Vyžiadala si už viac
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vírus HIV stále patrí k hlavným celosvetovým problémom verejného zdravia a doposiaľ si podľa WHO vyžiadal viac ako 40 miliónov obetí. Na konci roku 2022 žilo približne 39 miliónov ľudí s vírusom HIV, z ktorých dve tretiny pochádzajú z afrického regiónu. Za minulý rok zomrelo v dôsledku AIDS viac ako 600.000 a 1,3 milióna ľudí sa nakazilo vírusom HIV.

Podľa WHO a Spoločného programu OSN pre HIV/AIDS (UNAIDS) by do roku 2025 malo mať 95 percent všetkých ľudí postihnutých vírusom HIV stanovenú diagnózu a 95 percentám z nich by mala byť poskytnutá účinná antivírusová (ART) liečba. Počet ľudí na ART liečbe celosvetovo vzrástol a v roku 2022 dosiahol 29,8 milióna. Približne 9,2 milióna ľudí však stále vynecháva liečbu, vrátane 660.000 detí s HIV.

Viac o téme: ChorobaPrevenciaSvetový deňAIDS
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9