Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ľudia s HIV môžu viesť dlhý život: Ako a kde sa dať OTESTOVAŤ?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Testovaním možno zabezpečiť skorší záchyt HIV, rýchlejšie nasadenie liečby a zamedzenie šírenia infekcie ďalej. Poukázal na to hlavný hygienik SR Ján Mikas pri príležitosti prebiehajúceho Európskeho týždňa testovania.

Ten každoročne prebieha pred Svetovým dňom boja proti AIDS (1. 12.).

Upozornil, že v súčasnosti tvorí podiel neskôr zistených infekcií HIV približne 39 percent, čo je podľa jeho slov relatívne vysoké číslo.

"Včasná diagnostika, dôkladná a kontrolovaná liečba umožňujú ľuďom s HIV viesť dlhý život," dodala Adriana Mečochová, vedúca sekcie epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Ľudia s HIV môžu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Testovanie ponúka 11 vybraných regionálnych úradov verejného zdravotníctva s poradňami prevencie HIV/AIDS, Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS, HIV Check Point Bratislava a niektoré laboratóriá klinickej mikrobiológie.

"O odber krvi na testovanie je možné požiadať aj svojho všeobecného lekára," priblížila Júlia Adamčíková z odboru surveillance infekčných ochorení ÚVZ SR.

Napadnutý imunitný systém

HIV je vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti. Napáda imunitný systém človeka, a tak znižuje obranyschopnosť voči ochoreniam. Terminálnym štádiom HIV infekcie je ochorenie AIDS - syndróm imunitnej nedostatočnosti, keď sa objavujú mnohé zdravotné ťažkosti, infekcie, ktoré za normálnych okolností ochorenie nespôsobia, lebo ich zdravý organizmus zvládne, a onkologické ochorenia.

Viac o téme: TestovanieChorobaLiečbaPrevenciaHIV
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9