Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nedostatok železa môže spôsobiť aj vypadávanie vlasov či lámavosť nechtov: Ako sa otestovať a železo si doplniť?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Globifer)

Železo je esenciálny minerál, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri tvorbe hemoglobínu, molekuly zodpovednej za prenášanie životodarného kyslíka z pľúc do celého tela a prispieva aj k správnemu fungovaniu imunitného systému.

Jeho nedostatok postihuje mnoho ľudí po celom svete. Ak v tele chýba železo, môže to viesť k vážnym zdravotným komplikáciám. Deficit železa sa môže prejavovať bledou a suchou pokožkou, studenými rukami a nohami, môže sa objaviť bolesť hlavy, únava či nechutenstvo, ale v negatívnom smere to môže postihnúť aj naše vlasy či nechty. Preto je vhodné sa pri spozorovaní týchto príznakov otestovať pomocou testu na feritín, ktorý si kúpite v lekárni alebo navštívte svojho lekára a dajte si zistiť, či máte dostatok železa.

Vlasy a nechty ako indikátor nedostatku železa

Zhoršená kvalita vlasov či nechtov môže mať celý rad príčin, no jednou z nich môže byť aj deficit železa v tele, keďže železo okrem úlohy prenosu kyslíka tiež zohráva dôležitú úlohu v procese delenia buniek. Naše vlasy aj nechty sú tvorené keratínom, čo je proteín, ktorý na svoju produkciu potrebuje optimálnu hladinu železa v krvi. V prípade, že je ho v tele nedostatok, vlasy aj nechty sú viac krehké, tenšie, slabšie a ľahšie sa lámu. Vlasy môžu vypadávať vo väčšej miere a nechty môžu zmeniť farbu (do žlta alebo do biela).

V oboch prípadoch, či už u seba registrujete vypadávanie vlasov či zvýšenú lámavosť nechtov, je dôležité tento problém riešiť s odborníkom. Najmä ženám môžu kvôli stálemu používaniu gélových nechtov tieto príznaky uniknúť, pričom ide o významný ukazovateľ nedostatku vo výžive, ktorý často môže súvisieť aj s problémom neriešenej silnej alebo dlhotrvajúcej menštruácie. Preto si dajte raz za čas oddych od gélových nechtov a sledujte aj svoju menštruáciu, či vám telo nedáva zdravotné signály, ktoré je potrebné riešiť s odborníkmi. 

Pokiaľ áno a tiež zistíte, že máte nízku hladinu feritínu, znamená to, že vaše telo už takmer minulo zásoby železa a je potrebné ho v správnej forme doplniť. Ak by ste v tejto fáze železo nedopĺňali, mohlo by to viesť následne k rapídnemu znižovaniu hladiny hemoglobínu v krvi.

Účinné dopĺňanie železa bez tráviacich ťažkostí

Existuje veľa spôsobov, akými sa dá železo doplniť. Dôležité je však rozlišovať medzi jednotlivými druhmi železa, nakoľko sa výrazne líšia v miere vstrebateľnosti. Hémové železo, obsiahnuté hlavne v mäse (hovädzie, bravčové, kuracie), v rybách a morských plodoch (losos, ustrice, krevety) je pre ľudský organizmus ľahšie dostupné a telo ho dokáže oveľa efektívnejšie vstrebať, než železo nehémové, ktoré sa nachádza v rastlinách. Z prijatej potravy živočíšneho pôvodu dokáže črevo vstrebať do krvi až 25-40 % hémového železa. Naopak, nehémové železo nachádzajúce sa skôr v rastlinnej strave (listová zelenina, strukoviny), sa vstrebáva slabšie a telo využije len 5 % z toho železa, čo zjete.  

Nedostatok železa môže spôsobiť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Globifer)

V prípade, že ste vegán/ka či vegetarián/ka, hodnotnou informáciou môže pre vás byť, že vitamín C zvyšuje absorbciu nehémového železa, ktoré je práve to ťažšie vstrebateľné. Pomôcť môže napríklad konzumácia strukovín v kombinácii s potravinami bohatými na vitamín C (napr. paprika). Aby sa rastlinné, teda nehémové železo mohlo vstrebať, musí sa zredukovať z trojmocného na dvojmocné. Vitamín C dokáže túto redukciu podporiť, avšak už nepomáha vstrebávaniu samotného dvojmocného železa do krvi (obr.1).

Pri výbere výživových doplnkov na dopĺňanie železa buďte obozretní  

Pri ich kúpe prípravkov na doplnenie železa sa nepozerajte len na to, koľko železa obsahujú, ale aj na to, o akú formu železa ide. Výživové doplnky s obsahom hémového železa boli vyvinuté tak, aby využívali  naše prirodzené schopnosti. Ich výhodou je to, že sa z nich železo výborne vstrebáva a v 98 % prípadoch nespôsobujú problémy s trávením.

Nedostatok železa môže spôsobiť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Globifer)

Vstrebávanie železa do krvného obehu môžete ovplyvniť skombinovaním spomínaných druhov železa. Ak sú v čreve  prítomné jeho obe formy - dvojmocné nehémové železo a hémové železo - významne sa zvyšuje aj absorpcia dvojmocného nehémového železa vďaka tzv. "meat faktoru". Hémové železo prirodzene podporuje vstrebávanie nehémového železa (obr. 2).

Švédski hematológovia vyvinuli výživový doplnok železa vo forme tablety, ktorá obsahuje obe formy železa - hémové aj nehémové. Globifer Forte je  výživový doplnok založený na poznaní fyziológie trávenia a preto obsahuje kombináciu hémového a nehémového železa, čím využíva ich synergický účinok. Týmto spôsobom dokáže rýchlo zvýšiť hladinu železa bez výskytu problémov ako sú zápcha, kŕče alebo zmeny črevnej mikrobioty. Obsahuje posilnené hémové železo a je vhodný aj pre tehotné a dojčiace ženy a deti od 12 rokov. Vo svojom zložení nemá lepok a laktózu. Ďalšou výhodou je, že jeho vstrebávanie nie je ovplyvnené typom konzumovanej stravy ani nápojov. Výživový doplnok Globifer forte neužívajte, ak máte nadbytok železa. Viac informácií nájdete na www.globifer.sk.

Nedostatok železa môže spôsobiť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Globifer)

Viac o téme: ZdravieŽelezoPR článok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9