Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Neviditeľný strojček na zuby: Cena, výhody a skúsenosti

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: PR článok)

Bezchybný chrup, aký vidíme na titulkách časopisov, sa vyskytuje zriedkavo. Estetický, funkčne a tvarovo správny chrup má len 2-5% ľudí. Vyhovujúci chrup, ktorý má menšie, menej významné odchýlky nachádzame asi v 55%.

Zvyšok predstavujú chrupy postihnuté takými odchýlkami, ktoré vyžadujú liečbu. A to nielen z estetického, ale aj medicínskeho hľadiska. Mať krivé zuby teda nie je žiadnou raritou, kto by ale netúžil po krásnou a estetickom úsmeve?

Na trhu existuje viacero typov strojčekov, ktoré Vám môžu pomôcť dosiahnuť želaný výsledok. Pri určitých typoch strojčekov sú na zuboch pevne nalepené kovové alebo keramické zámky, v ktorých je uložený drôt usmerňujúci pohyb zubov do ich správneho postavenia. Čo by ste ale povedali na strojček, pomocou ktorého dosiahnete krásny úsmev a zároveň nik nebude tušiť, že ho nosíte?

Estetika ako výhoda číslo jeden

Najväčšou výhodou neviditeľných strojčekov na zuby je jednoznačne estetika. Celá liečba sa uskutočňuje pomocou neviditeľných individuálne zhotovených dláh - ich množstvo a výsledný čas liečby závisí od závažnosti odchýlky.

Individuálne zhotovené dlahy pôsobia na zuby tlakom a dostávajú ich do požadovanej polohy. Zároveň sa na niektoré zuby nalepia tzv. attachmenty, pomocou ktorých sú dlahy schopné upravovať sklon zubov. Dlahu si pacient mení pravidelne, každých 7-10 dní, podľa inštrukcii ortodontistu.

Dlahy sa nosia 22 hodín denne, čo znamená, že ich pacient nosí prakticky celý deň a noc, s výnimkou času, kedy sa ide najesť alebo si umyť zuby. Strojček Invisalign Vás preto žiadnym spôsobom neobmedzuje v jedení, rovnako nie je potrebná špeciálna starostlivosť o chrup. Čistenie klasickou zubnou kefkou a čistenie medzizubných priestorov sa teda vôbec nemení.

Neviditeľný strojček na zuby:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PR článok)

Zostavenie individuálneho liečebného plánu

Každá liečba je strojčekom sa začína konzultáciou, na ktorej sa preberú požiadavky a očakávania pacienta. Následne prebehne vyšetrenie a zhotovenie klasického alebo digitálneho odtlačku. Tento odtlačok sa použije na vytvorenie liečebného plánu - vytvorí 3D simulácia, ktorá zobrazuje predpokladaný pohyb zubov a výsledok liečby. Po schválení tohto liečebného plánu pacientom sa vyrobí sada dláh, ktorá je následne odovzdaná pacientovi a liečba sa začína.

Pri každej liečbe strojčekom, či už fixným alebo snímateľným, sú dôležité kontroly. Pacient prichádza na kontrolu podľa lekárom určených intervalov, aby sa skontroloval posun zubov a či liečbe progreduje podľa očakávaní.

Pre predstavu - dĺžka liečby sa zvykne pohybovať od 6 do 24 mesiacov. Po jej ukončení nasleduje retenčná fáza, ktorá je veľmi dôležitou súčasťou v prípade, ak chceme udržať výsledok liečby natrvalo. Túto časť netreba zanedbávať a retenčné dlahy je potrebné nosiť podľa pokynov lekára. Aj po ukončení liečby pacient prichádza na kontroly, časový odstup medzi nimi sa postupne predlžuje.

Alternatívne metódy liečby

V prípade, že neviditeľný strojček nie je to pravé pre Vás, netreba zúfať. Fixné strojčeky sú rovnako účinnou liečebnou metódou.

  • Klasický kovový strojček poskytuje účinný a rokmi overený spôsob narovnania zubov. Pri klasickom kovovom strojčeku sú na predných plôškach zubov nalepené kovové zámky, do ktorých je ukotvený kovový drôt pomocou malých elastických gumičiek. Tento drôt má tvarovú pamäť a takýmto spôsobom dostáva zuby do požadovanej polohy. Klasický strojček existuje aj v estetickejšej variante a to vďaka dostupnosti priehľadných zámiek, ktoré sú podstatne menej nápadné ako zámky kovové a preferované sú hlavne v dospelom veku.

Damon technológia strojčekov je v súčasnosti najnovším systémom liečby krivých zubov. Táto technológia spočíva vo voľnom uložení drôtu v tvz. samoligovacích zámkach, vďaka čomu je posun zubov efektívnejší. Jeho benefitmi sú tak skrátená dĺžka liečby a menej časté návštevy zubnej ambulancie. Najväčšou výhodou však ostáva to, že Damon strojček je schopný vyliečiť aj ťažšie diagnózy bez potreby vytiahnutia zdravých zubov.

Neviditeľný strojček na zuby:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PR článok)

Cena neviditeľného strojčeka

Pre mnohých pacientov je cena zubného strojčeka dôležitým faktorom pri začatí liečby. Neviditeľné strojčeky Invisalign využívajú na liečbu sériu priesvitných individuálne zhotovených dláh. Dlahy sú prakticky neviditeľné, takže počas celej liečby si takmer nikto nevšimne, že strojček nosíte. Cena takého strojčeka sa pohybuje medzi 3900€ až 4800€. Liečba priesvitným strojčekom Invisalign nie je hradená z verejného zdravotného poistenia a pacient bez ohľadu na vek si celú liečbu hradí ako samoplatca.

V porovnaní s Invisalignom, fixné strojčeky sú na zuboch fixované pevne počas celého trvania liečby. Kovové zámky môžu byť nahradené keramickými, čo do značnej miery zlepšuje estetiku strojčeka. Či už sa jedna o klasický strojček alebo strojčeky typu Damon, cena liečby sa pohybuje od 1900€ do 3900€.

Uvedené ceny strojčekov sú orientačné vzhľadom na množstvo premenných, ktoré výslednú cenu ovplyvňujú. Medzi tieto faktory patrí:

    • závažnosť diagnózy
    • dĺžka liečby, ktorá ovplyvňuje počet kontrol
    • spolupráca pacienta
    • vek pacienta a jeho zdravotná poisťovňa
    • typ zubného strojčeka a pod.

Na nasledujúcom odkaze si môžete pozrieť podrobný cenník jednotlivých výkonov pri liečbe zubným strojčekom.

Záver

Na trhu je mnoho druhov strojčekov, ktoré Vám môžu pomôcť dosiahnuť krásny a harmonický úsmev. Neviditeľné strojčeky Invisalign sú jedným z nich a predstavujú účinný a pohodlný spôsob ako sa k nemu dopracovať. Hlavný benefit - estetika - je vyhľadávaný hlavne medzi dospelými pacientmi, strojček je však vhodný pre takmer všetky vekové kategórie.

Chceli by ste vedieť viac? Pre lepšiu predstavu o priebehu liečby, jej dĺžke a cene sa objednajte na konzultáciu priamo u nás v Ortho Keep Smiling.

Viac o téme: ZubyPR článokStrojček na zubyNeviditeľný strojček
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9