Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odborníci upozorňujú na zaužívaný MÝTUS, ktorý koluje medzi ľuďmi: Takto vyzerá CHRIPKA!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niektorí ľudia si zamieňajú prechladnutie s chrípkou, no ochorenia sa líšia. Majú zvyčajne iný priebeh aj príznaky. Vyplýva to z materiálu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k aktuálnej chrípkovej sezóne.

"Ak prechladnutie nie je komplikované ďalšou infekciou, ochorenie má spravidla iba mierny priebeh. Naopak, chrípka často býva vážnym ochorením, ktoré neradno podceňovať," priblížili odborníci.

Rozdiel medzi chrípkou a prechladnutím

Pri chrípke nastupujú príznaky prudko a sú výrazné. Sprevádzajú ju vysoká horúčka a/alebo zimnica, bolesť hlavy, hrdla a kĺbov, suchý kašeľ či extrémna únava. Zriedkavé je kýchanie, často je bez nádchy.

Pre prechladnutie sú typické mierne príznaky, ktoré začínajú pozvoľne. Prejavuje sa napríklad častým kýchaním, miernym kašľom a škrabaním v hrdle, ktoré väčšinou ustúpi do dvoch dní. Pre prechladnutie je typická žiadna alebo iba mierne zvýšená teplota.

Odborníci upozorňujú na zaužívaný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V diagnostike sa všeobecní lekári orientujú podľa typických príznakov chrípky a s ohľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu.

"V prípade potreby lekár môže zvážiť aj výter z nosohltana, ktorý sa laboratórne vyšetrí na prítomnosť chrípkového vírusu," dodal ÚVZ.

Viac o téme: ZdravieChrípkaPrevenciaPrechladnutie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9