Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci majú dobrú správu: Lymfóm je VYLIEČITEĽNÉ ochorenie!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sedem z desiatich onkologických pacientov, ktorí trpia najčastejším typom lymfómu, môže byť dnes vďaka modernému medicínskemu pokroku a inováciám úplne vyliečených.

Na tento fakt poukázali odborníci pri príležitosti Svetového dňa povedomia o lymfóme, ktorý si pripomíname 15. septembra.

Lymfóm patrí medzi najčastejšie hematologicko-onkologické ochorenia, ktoré ročne postihne na Slovensku viac ako 800 nových pacientov. Za ochorením sa skrýva nekontrolovateľné delenie buniek, ktoré sú zodpovedné za imunitný systém človeka. Medzi prvotné príznaky ochorenia patria zväčšené lymfatické uzliny, kašeľ či celková slabosť a poruchy trávenia.

„Malígne lymfómy sú nádorové ochorenia lymfatického systému a zahŕňajú viacero podtypov s rôznymi spoločnými vlastnosťami ale aj odlišnosťami,“ vysvetľuje doc. MUDr. Ľuboš Drgoňa, CSc., prednosta Kliniky onkohematológie LFUK a NOÚ.

Pri lymfóme hovoríme o zhubnom nádorovom ochorení lymfatického systému, ktoré sa vyskytuje u dospelých pacientov aj u detí.

Zväčšené uzliny či nevysvetliteľné potenie

Najčastejším typom spomedzi diagnostikovaných lymfómov, ktorý patrí do skupiny ne-Hodgkinových lymfómov, je difúzny veľkobunkový lymfóm (DLBCL). Vyskytuje sa najmä u dospelých pacientov, no môže sa vyskytovať aj u detí a dospievajúcich osôb. Sprevádza ho niekoľko príznakov, najčastejšie sa však prejavuje zväčšením lymfatickej uzliny. Nezriedka si toto zväčšenie nahmatá aj samotný pacient, či už na krku, v podpazuší alebo v slabinách.

Vedci majú dobrú správu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Niektorí pacienti nemusia mať hmatné uzliny, no majú ťažkosti prameniace z ich zväčšenia, napríklad v medzihrudí – kašeľ a dýchavicu, v brušnej dutine – poruchy trávenia, bolesti brucha či bolesti chrbta,“ hovorí o príznakoch ochorenia doc. Drgoňa s tým, že časť pacientov máva sprievodné prejavy vo forme nevysvetliteľného nočného potenia, chudnutia a horúčok.

Vyhľadanie lekára je v tomto prípade nutné, ochorenie zvyčajne rýchlo postupuje a ak nie je liečené včas, môže sa skončiť fatálne.

Včasná diagnostika urýchľuje liečbu

Často nešpecifické príznaky si vyžadujú dôkladnú a včasnú diagnostiku, ktorá v prípade pozitívneho nálezu urýchli proces liečby. Ako postupujú lekári pri podozrení na lymfóm?

„Vykonáme biopsiu, pri ktorej odoberieme vzorku podozrivého tkaniva, najčastejšie lymfatickú uzlinu, a odošleme ju na histologické vyšetrenie. Nasledujú zobrazovacie vyšetrenia ako CT, PET/CT, laboratórne vyšetrenia,  vyšetrenie kostnej drene, ktorými sa zisťuje rozsah ochorenia,“ vysvetľuje onkohematológ.

Vedci majú dobrú správu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Po stanovení diagnózy nasleduje liečba, ktorej hlavným cieľom je zničenie chorých lymfómových buniek a zabrániť ich nekontrolovateľnému množeniu.

Prognóza pacienta je individuálna a závisí od viacerých faktorov, no odborníci zostávajú pri lymfóme pozitívni a zdôrazňujú, že vo všeobecnosti ho vieme nielen liečiť, ale aj úplne vyliečiť u väčšiny pacientov. Percentuálna účinnosť liečby navyše stúpa.

7 z 10 pacientov vyliečime

Za posledných 20 rokov sa pacienti s novodiagnostikovaným veľkobunkovým lymfómom liečili štandardnou liečbou, a to takzvanou chemoimunoterapiou. Tá dokáže vyliečiť v priemere 60 % chorých s touto diagnózou.

„Aktuálne sa vďaka pokrokom vo výskume a zlepšenej dostupnosti modernej a inovatívnej liečby aj na Slovensku posúvame na úroveň približne 70 %, čo predstavuje 7 z 10 pacientov. Pokrok v medicíne spolu s včasnou diagnostikou tohto ochorenia tak zvyšujú úspešnosť štandardnej liečby najčastejšieho malígneho lymfómu, a to pri zachovaní dobrej kvality života väčšiny našich pacientov," uzatvára doc. Drgoňa.

Viac o téme: ZdravieOchorenieNádorLymfón
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9