Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

NÁVOD, ako platiť za ZUBY čo najmenej: Ušetríte desiatky eur

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Návšteva stomatológa nie je lacná záležitosť. Cena za zákroky u zubára sa v prvom rade odvíja od toho, ako sa o zuby sami staráme. Zároveň platí, že je dôležité vyznať sa v cenníkoch zubných ambulancií a nedať sa nachytať nejasnými ponukami za ošetrenia.

Preventívna prehliadka je základ

Pre osoby staršie ako osemnásť rokov sa odporúča absolvovať preventívnu prehliadku raz ročne. Pre deti a dorast do osemnásť rokov dokonca dvakrát ročne.

Počas prehliadky dokážeme odhaliť už drobné kazy alebo iné začínajúce problémy s ďasnami. Vieme ich rýchlo a efektívne opraviť a vyliečiť. Oprava malého kazu je na zachovanie inak zdravého zuba dôležitá. Súčasným trendom opravy zubov je tzv. minimálne invazívne ošetrenie. Takýmto prístupom sa snažíme zachovať čo najviac zdravých zubných tkanív. Všeobecne platí, že čím skôr pacient daný problém rieši, tým menej stojí prípadná oprava,“ ozrejmuje stomatologička MDDr. Romina Tvrdoňová zo siete kliník Dr. Martin.

Dentálnu hygienu nepodceňujte

Súčasťou preventívnych prehliadok by sa mala stať aj dentálna hygiena. Stomatológovia ju odporúčajú absolvovať dvakrát ročne. Počas ošetrenia vám odstránia zubný kameň, skontrolujú medzizubné priestory a vysvetlia vám správnu techniku čistenia zubov a starostlivosti o ústnu dutinu.

„Dentálnu hygienu vnímame ako neoddeliteľnú súčasť zdravia našich zubov. Pacienti majú počas nej dostatok času naučiť sa, ako čo najlepšie čistiť svoje zuby a používať správne medzizubné kefky. Každý pacient má svoje špecifiká a práve na týchto kontrolách sa dozvie, ako udržať svoje zuby zdravé,“ dopĺňa stomatologička.

NÁVOD, ako platiť za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zistite si, čo vám preplatí poisťovňa

Každá poisťovňa poskytuje vlastný tzv. zubný benefit, čo znamená, že vám vrátia na účet peniaze za určité zubné výkony. Základná podmienka využitia benefitu je absolvovanie preventívnej zubnej prehliadky v danom kalendárnom roku, zároveň však musí mať zubný lekár zmluvu s vašou zdravotnou poisťovňou. Po splnení týchto podmienok môžete požiadať poisťovňu o vrátenie časti nákladov za zubné úkony stomatológa. Pokiaľ má váš zubár zmluvu so zdravotnou poisťovňou, ročná preventívna starostlivosť a dentálna hygiena vás vyjdú približne na 100 eur.

„Ak navštevujete stomatológa, ktorý nemá zmluvu s vašou zdravotnou poisťovňou, bude vás základná ročná starostlivosť, teda preventívna prehliadka a dentálna hygiena, stáť približne 250 eur. Je to však neporovnateľne menej ako riešenie zanedbaných problémov,“ hovorí Daniel Kodaj, spolumajiteľ kliník Dr. Martin.

Ak je to možné, zubné zákroky si naplánujte

Po absolvovaní preventívnej prehliadky vám stomatológ navrhne liečebný plán a postupnú liečbu zubov. Začína sa vždy akútnymi zákrokmi, ktoré neznesú odklad. Postupne sa prechádza k tým menej závažným a estetickým zákrokom. Takúto plánovanú starostlivosť si môžete rozložiť na viac mesiacov a pripraviť sa na ňu aj finančne.

Informujte sa ohľadom splátok

V niektorých zubných ambulanciách umožňujú zubári platiť na splátky. Pre veľký zákrok, ktorý je finančne náročný, je možné navrhnúť splátkový kalendár. Niektoré zákroky nemusia byť na začiatku liečby hradené kompletne.

„Napríklad pri zubných implantátoch platí pacient pri vstupe do liečby implantačnú cenu. Počas hojenia, ktoré môže trvať 6 týždňov až 6 mesiacov, má pacient čas si ,došetriť‘. Až po úplnom zahojení dopláca protetickú časť implantátu, tzv. korunky,“ vysvetľuje D. Kodaj.

Zavádzajúce cenové ponuky a „skryté“ poplatky

O cenách za zubné ošetrenia sa informujte sa vopred. Na webových stránkach zubných ambulancií už zvyčajne nájdete cenník a aj to, či majú zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Informácie o cenách si tak môžete porovnať.

NÁVOD, ako platiť za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Odborná zubná starostlivosť je nevyhnutnosť, nech stojí čokoľvek. Každá zubná ambulancia má svoje vlastné pravidlá. Niektorá vám zaúčtuje poplatky napríklad za založenie karty alebo vedenie zdravotnej dokumentácie, iná napríklad za vstupnú prehliadku.

„Často sa stretávame s tým, že naši potenciálni klienti si nevedia niektoré odborné pomenovania výkonov v našom cenníku vysvetliť. My sme tu na to, aby sme si všetko s nimi prešli a objasnili. Pacientov tak v budúcnosti nezaskočí suma za ošetrenie. Bez informovanosti a súhlasu pacienta by sme sa nikdy do väčších zákrokov nepustili,“ objasňuje D. Kodaj.

Pozor si dávajte aj pri cenových ponukách reklamných kampaní. Aj tu platí pravidlo – veľa sa pýtajte. Pokiaľ vám napríklad ortodontista odporučí zubný strojček, môže sa vám stať, že zaplatíte viac, ako ste si mysleli.

„Zubné ambulancie nemajú jednotné pravidlá, ako komunikovať pacientom ceny za úkony, ktoré si hradia. Napríklad pri neviditeľných strojčekoch nemusia mať pacienti v cenovej ponuke zahrnuté pravidelné kontroly, lepenie tzv. attachmentov, čo sú malé výstupky lepené na zuby, alebo náklady na stabilizačnú fázu liečby. Niektoré ambulancie tieto poplatky zahŕňajú do celkovej ponuky, niektoré len čiastočne a iné vôbec,“ upozorňuje Daniel Kodaj zo zubnej kliniky, kde neviditeľné strojčeky pravidelne poskytujú.  

Čítajte recenzie? Pýtate sa známych? Robíte dobre!

Pri výbere stomatológa sa rozhodne neorientujte len podľa ceny za jednotlivé úkony. Dôležitá je hlavne odbornosť a prístup zubára, kvalita používaných materiálov a v neposlednom rade aj vybavenie a prostredie ambulancie. Pýtajte sa na skúsenosti a odporúčania svojej rodiny, priateľov a známych, prípadne navštívte webové stránky s hodnoteniami jednotlivých lekárov a ambulancií.

Výkladový slovník niektorých výrazov z cenníka zubného lekára

  • Zubný absces - dutina ohraničená membránou a vyplnená hnisom, lokalizovaná forma zápalu 
  • Extrakcia zuba vytrhnutie
  • RTG snímka ortopantomogram – panoramatická snímka, ktorá zachytáva obe zuboradia, čeľusť, sánku, temporo-mandibulárny kĺb a časti nosnej a čeľustnej dutiny
  • Sutúra rany – zašitie rany (stehy)
  • Intraorálna RTG snímka – sníma sa vo vnútri úst, je zameraná na jeden – dva zuby a ich najbližšie okolie
  • Inlay protetická náhrada menšej alebo väčšej časti zubného tkaniva
  • Endodoncia ošetrenie zubnej drene a koreňových kanálikov
  • Dekapsulácia zuba - chirurgické odstránenie mäkkých tkanív okolo zuba
  • Frenuloktómia odstránenie uzdičky
Viac o téme: ZdravieZubyVyšetreniePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9