Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pozor na tieto TABLETKY: Riziko ZÁVISLOSTI prudko stúpa už po DVOCH týždňoch!

(Zdroj: gettyimages.com)

Riziko závislosti na sedatívach a hypnotikách po dvoch týždňoch užívania prudko stúpa. Počas tlačovej konferencie v decembri 2022 upozornil riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) a hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogovo závislých Ľubomír Okruhlica.

"V príbalových letákoch je dva až štyri týždne užívania a potom by sa malo na štyri týždne prestať. Ale to riziko prudko stúpa už po dvoch týždňoch," vyhlásil.

Doplnil, že na rozdiel od psychofarmák, ako aj niektorých antidepresív, ktoré predpisuje len špecialista, môže sedatíva a hypnotiká predpísať na Slovensku každý lekár.

"Chceme upozorniť pacientov, ak im lekár povie, že im to viac nemôže predpísať, aby nevyhľadávali ďalšieho a ďalšieho lekára," zdôraznil.

U niektorých ľudí však môže byť podľa Okruhlicu riziko závislosti vysoké aj po prvých užitiach, ak mali alebo majú problémy s alkoholom či inými látkami.

"Mnohí sa takto dostali k tomu, že začali užívať lieky na upokojenie, lieky na spanie. Prestali síce piť, ale pokračujú teraz už so závislosťou od týchto liekov," vysvetlil odborník.      

Viac o téme: ZdravieZávislosťPrevenciaSedatívaHypnotiká
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9