Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prípadov ENCEFALITÍDY pribúda: KLIEŠŤA možno nájsť takmer VŠADE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prípadov kliešťovej encefalitídy na Slovensku pribúda, v roku 2020 sa ich zaznamenalo najviac za posledných 20 rokov. "Kliešte je možné nájsť takmer všade, kde je zeleň s výskytom tráv a kríkov," vysvetľuje Jana Kerlik z Oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

 

"V prípade, že nájdeme kliešťa, treba ho vybrať čím skôr. Avšak ani správne a včasné odstránenie nemusí zabrániť infekcii, pretože vírus kliešťovej encefalitídy sa na rozdiel napríklad od lymskej boreliózy prenáša už v priebehu niekoľkých minút po prisatí. Z uvedeného dôvodu je jedným z účinných a preverených spôsobov prevencie očkovanie," povedala Kerlik.

Čítajte tiež: ODPAD, ktorý zníži CHOLESTEROL a TUK už po 3 týždňoch: Mal by byť súčasťou slovenskej STRAVY

Skontrolujte si celé telo!

Podľa jej slov možno kliešte nájsť takmer všade.

"Po návrate z prírody, zo záhrady, ale aj mestského parku je preto dôležitá kontrola celého tela. Kliešte obľubujú miesta s tenšou kožou - podpazušie, podkolenné jamky, slabiny, pod prsníkmi, za ušami, na hlave. Skontrolovať treba aj domáce zvieratá," priblížila Kerlik.

Prípadov ENCEFALITÍDY pribúda: KLIEŠŤA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vhodnou prevenciou pred kliešťovou encifalitídou je podľa odborníkov konzumácia len tepelne upravených mliečnych produktov, vyhýbanie sa kliešťami osídleným oblastiam, používanie repelentov, nosenie dlhých nohavíc a prehliadka tela po návrate z prírody. 

Fázy priebehu ochorenia

Typický klinický priebeh kliešťovej encefalitídy je dvojfázový. Jeden až dva týždne od prisatia kliešťa nastáva prvá fáza, ktorej príznaky sú nešpecifické, prípadne podobné chrípke, ako horúčka a bolesti tela. V druhej fáze dochádza k "zápalu mozgu", ktorého príznaky bývajú stuhnutosť šije, bolesti hlavy, zvracanie a svetloplachosť. Špecifická liečba kliešťovej encefalitídy neexistuje. 

Viac o téme: ZdravieKliešťEncefalitída
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9