Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ODPAD, ktorý zníži CHOLESTEROL a TUK už po 3 týždňoch: Mal by byť súčasťou slovenskej STRAVY

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Považuje sa za priemyselný odpad a býva krmivom pre dobytok, pritom by mal byť na tanieri aj u ľudí! Vedci zistili skvelý potenciál zvyškov zo sóje, ktoré by mohli odvrátiť škodlivé účinky nezdravej stravy a obezity.

Medzinárodný tím vedcov z technologickej univerzity Nanyang v Singapure (NTU Singapur) a univerzity Waseda v Japonsku zistil, že fermentovaný sójový odpad alebo inak povedané okara, môže zlepšiť metabolizmus tukov a zmierniť účinky obezity spôsobenej nevhodnou stravou, uvádza sa na sciencedaily.com. Okara vzniká pri výrobe sójového mlieka. Je to drť zo sójových bôbov, ktorá sa jedáva v japonskej, čínskej a kórejskej kuchyni. Na jej chuť však čoraz viac prichádzajú aj vegáni. 

Čítajte tiež: Štvornásobná CHYBA, ktorou mnohí začínajú RÁNO: Výsledkom je urýchlený vznik DEMENCIE!

Zmierňuje škodlivé účinky nezdravej stravy

Prostredníctvom laboratórnych experimentov, publikovaných vo vedeckom časopise Metabolites, vedci z NTU Singapore a Waseda ukázali, že myši na diéte s vysokým obsahom tukov doplnenej o fermentovanú okaru pribrali menej a mali nižšie hladiny tuku a cholesterolu po troch týždňoch, v porovnaní s hlodavcami na rovnakej strave, no bez fermentovanej okary.

So 14 miliónmi ton okary, ktoré sa každý rok vyprodukuje a takmer tretinou svetovej populácie, ktorá má nadváhu alebo obezitu, vedci dúfajú, že vďaka ich zisteniam sa fermentovaná okara jedného dňa začlení do zdravých potravín, čím sa vyriešia problémy s plytvaním potravinami a obezita zároveň.

Dr Ken Lee, docent na Fakulte fyzikálnych a matematických vied NTU a spoluautor článku, povedal: "Naše zistenia naznačujú, že fermentovaná okara by mohla pomôcť zmierniť škodlivé účinky diéty s vysokým obsahom tukov a mohla by byť potenciálne integrovaná do stravy obéznych pacientov, pre ktorých je ťažké zmeniť životný štýl."

Dr Shigenobu Shibata, profesor na Univerzite Waseda Graduate School of Advanced Science and Engineering a spoluautor článku sa taktiež pridáva a tvrdí, že Aspergillus oryzae a Aspergillus sojae, čo sú typické huby Aspergillus používané na výrobu sójovej omáčky a miso, boli úspešne spojené do fermentovanej okary. V porovnaní s nefermentovanou okarou sa zistilo, že tá fermentovaná je schopná znížiť obezitu a zlepšiť abnormálny metabolizmus lipidov u myší.

Tofu a sójové mlieko sú široko akceptované ako zdravé potraviny nielen v Japonsku, ale aj vo svete a efektívne využitie okary, ktorá je priemyselným odpadom, je v súlade s cieľmi trvalo udržateľného rozvoja Organizácie Spojených národov.

Takto vyzerá okara na tanieri.
Zobraziť galériu (2)
Takto vyzerá okara na tanieri.  (Zdroj: gettyimages.com)

"Dúfam, že NTU a Univerzita Waseda budú naďalej podporovať takýto spoločný výskum zameraný na postgraduálnych študentov a mladých výskumníkov,“ dodáva odborník. 

Zlepšenie okary

Aby sa zlepšil nutričný profil okary, výskumný tím z NTU a Waseda najprv fermentoval okaru od singapurského výrobcu fazule s použitím procesu tradične používaného v ázijských krajinách na výrobu fermentovaných sójových potravinových produktov, ako je miso, sójová omáčka a tempeh. Vedci vysvetlili, že zlepšenie nutričného profilu okary zvyšuje jej potenciál ako žiaducej zložky ľudskej stravy.

Pre túto štúdiu tím pridal zmes Aspergillus oryzae (A. oryzae) a Aspergillus sojae (A. sojae) - mikróby potravinárskej kvality - do okary a nechal ju kvasiť v tme pri 25 °C počas štyroch dní. V porovnaní s nefermentovanou okarou vedci zistili, že fermentovaná mala viac bielkovín a vyšší celkový obsah fenolov – čo je znakom vyšších antioxidačných vlastností – a menej nerozpustnej vlákniny.

Fermentovaná zlepšuje metabolizmus tukov

Vedci následne skúmali účinky fermentovanej okary na obezitu u myšiach s trojtýždňovou diétou s vysokým obsahom tukov v porovnaní s hlodavcami na troch iných typoch diét: normálna strava, diéta s vysokým obsahom tukov a diéta doplnená nefermentovanou okarou.

Na konci troch týždňov myši, ktoré boli kŕmené fermentovanou okarou každý deň, pribrali menej telesnej hmotnosti (3 g) v porovnaní s ďalšími tromi skupinami myší, ktoré pribrali medzi 6 g až 10 g. Navyše, mali tiež menej viscerálneho a podkožného tuku ako myši so stravou s vysokým obsahom tukov bez fermentovanej okary.

Vedci tiež zistili nižšie hladiny triglyceridov a cholesterolu u myší na fermentovanej strave doplnenej okarou v porovnaní s myšami bez nej. Triglyceridy sú typom tuku v krvi, ktorý sa spája so zvýšeným rizikom srdcových ochorení.

Viac o téme: StravaObezitaSójaOkara
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9