Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Predvianočný darček pre dospelých pacientov: Takéto príjemné spestrenie nečakali!

Zdravotní klauni zvyčajne navštevujú v nemocniciach deti, každú jeseň však prichádzajú zlepšiť náladu aj dospelým pacientom s programom „Kôš plný humoru“. Zobraziť galériu (2)
Zdravotní klauni zvyčajne navštevujú v nemocniciach deti, každú jeseň však prichádzajú zlepšiť náladu aj dospelým pacientom s programom „Kôš plný humoru“. (Zdroj: Tlačová správa)

Zdravotní klauni zvyčajne navštevujú v nemocniciach deti, každú jeseň však prichádzajú zlepšiť náladu aj dospelým pacientom s programom „Kôš plný humoru“.

V stredu 30. 11. 2016 zavítali zdravotní klauni do Národného onkologického ústavu Bratislava, kde rozveselili dospelých pacientov na Oddelení radiačnej onkológie. Veselé chvíle plné smiechu, žartov, ale aj piesní a tanca boli pre pacientov spestrením a vítaným odľahčením dlhých a náročných dní v nemocnici.

„Naši pacienti v nemocničných izbách na chvíľu, ktorá patrila len im a zdravotným klaunom celkom zabudli, že nie sú doma so svojimi blízkymi, priateľmi. Odzbrojujúci a láskavý humor zdravotných klaunov Aničky a Pepana bol nádherným predvianočným darčekom v tomto adventom čase. Za milú návštevu, spolupatričnosť a najmä smiech“:  poďakovala Lenka Harmincová staničná sestra z Oddelenia radiačnej onkológie, NOÚ.

Program „Kôš plný humoru“ je realizovaný raz za rok v piatich mestách po celom Slovensku. Pozitívne reakcie potvrdzujú, že humor zdravotných klaunov dokáže pomáhať aj dospelým pacientom, pretože im prináša radosť, povzbudenie a tým aj nové sily do boja s chorobou.

Zdravotní klauni tentokrát zlepšili náladu dospelým pacientom v Národnom onkologickom ústave. (Foto: Tlačová správa)
Zobraziť galériu (2)
Zdravotní klauni tentokrát zlepšili náladu dospelým pacientom v Národnom onkologickom ústave. (Foto: Tlačová správa)  (Zdroj: Tlačová správa)

"Nálada bola vynikajúca. Videli sme, ako sa naším príchodom doslova rozžiarilo celé oddelenie! Niektorí pacienti sa smiali na našich vtipných poznámkach, iní si s nami zaspievali. Dve dámy spustili úžasné ľudovky, dokonca dvojhlasne! V jednej z izieb sme potešili aj rodinu vážne chorého pacienta - humor má často veľký význam aj pre príbuzných a dokonca aj pre lekárov a sestričky, ktorí pri svojej náročnej práci tiež potrebujú pobaviť a povzbudiť." Povedal zdravotný klaun Boris Bačík alias Pepan Fešák.

Súčasťou návštevy boli aj špeciálne „koše plné humoru“, ktoré klauni darovali pacientom. Boli v nich drobné dary - knihy, krížovky, hlavolamy a masážne loptičky, ktoré pacientom spríjemnia pobyt v nemocnici aj počas nasledujúcich dní, či týždňov. Väčšinou ide o ťažko chorých pacientov, pre ktorých sú tieto dary láskavým a milým dúškom radosti.

Projekt je realizovaný s podporou spoločnosti Siemens Healthineers.

Občianske združenie ČERVENÝ NOS Clowndoctors funguje na Slovensku už 12 rokov. V súčasnosti v ňom pôsobí 58 profesionálnych zdravotných klaunov, ktorí prinášajú smiech deťom v nemocniciach, ale aj seniorom a dospelým pacientom po celom Slovensku.

Čítajte tiež: Neuveriteľná rýchlosť účinku sirupu: Už za jeden deň sa zbavíte kašľa!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9