Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Radostná novina pre astmatikov: Toto pridajte k bežnej liečbe, bude vám lepšie!

Vitamín D získavame nie len so slnka. Komu chýba viac a komu zachraňuje život?
Vitamín D získavame nie len so slnka. Komu chýba viac a komu zachraňuje život? (Zdroj: thinkstock.com)

Užívanie vitamínu D spolu so štandardnými liekmi proti astme môže znížiť riziko ťažkých astmatických záchvatov, ktoré si vyžadujú hospitalizáciu, o tri až šesť percent. Vyplýva to z analýzy výsledkov testov z USA, Kanady, Indie, Poľska, Japonska a Veľkej Británie.

Iscare

Netreba očakávať prevraty 

Vedúci výskumu, profesor Adrian Martineau z Queen Mary University of London tvrdí, že výsledky sú vzrušujúce, no malo by sa k nim pristupovať opatrne.

"Zistenia, ktoré sa spájajú s ťažkými astmatickými záchvatmi, pochádzajú len z troch výskumov, v ktorých väčšinu pacientov tvorili dospelí s ľahkou až stredne ťažkou formou astmy," povedal Martineau s tým, že preto treba urobiť viac testov s deťmi a dospelými s ťažkou formou astmy, aby mohli potvrdiť, či bude mať užívanie vitamínu D pozitívny efekt aj u nich.

Podotkol tiež, že nie je isté, či sa účinok prejavil u všetkých pacientov alebo iba u tých s nízkou hladinou vitamínu D. Výsledky však naďalej analyzujú a mali by byť dostupné v priebehu niekoľkých mesiacov.

 

 

Vo výskumoch pokračujú 

Erika Kennington, vedúca výskumu nadácie Asthma UK tvrdí, že výsledky sú sľubné, ale výskumníci potrebujú viac dôkazov, aby z nich mohli urobiť závery.

"Pri toľkých rôznych formách astmy je možné, že vitamín D účinkuje len u určitého typu pacientov a u ďalších nie," povedala.

Astma je chronické ochorenie, ktorým na svete trpí približne 300 miliónov ľudí. Medzi časté symptómy patria kašeľ, sipot, pocit ťažkosti na hrudníku či dýchavičnosť.

Čítajte tiež: Prečo by sme mali konzumovať brokolicu každý tretí deň?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9