Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záchranári majú plné ruky práce: Ratujú opité deti!

Prázdniny a pocit slobody síce mladým umožňuje vyžitie sa, no záchranárom robí oveľa väčšie starosti a viacero výjazdov.
Prázdniny a pocit slobody síce mladým umožňuje vyžitie sa, no záchranárom robí oveľa väčšie starosti a viacero výjazdov. (Zdroj: thinkstock.com)

Záchranári majú počas prázdnin častejšie výjazdy k mladistvým ľuďom (do 18 rokov) intoxikovaným alkoholom. Oproti iným mesiacom v roku ide o dvojnásobný počet prípadov.

"V júli išlo o 44 detí, z toho bolo o niečo viac dievčat ako chlapcov," povedal hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) Boris Chmel.

Vlani to bolo v rovnakom mesiaci 48 detí. Mimo prázdnin je mesačne takýchto prípadov v priemere asi 20.

Deti trávia podľa Chmela prázdninový čas zväčša osamote alebo v partii, v ktorej sa predvádzajú. Preto sa k alkoholu v tomto čase uchyľujú častejšie.

"Ich organizmus ale na rozdiel od dospelých nie je zvyknutý na alkohol a intoxikácia vzniká preto, že nie sú schopné odhadnúť svoje možnosti," dodal Chmel.


Odvráti nebezpečnú chorobu? Obľúbený alkoholický nápoj ako ho nepoznáte!


Pomôže upozornenie

Pri odchode za zábavou by mal rodič svoje dieťa vopred upozorniť, že po návrate ho skontroluje či pilo, odporúča riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave Ľubomír Okruhlica. Je to podľa neho silný ochranný moment, pretože takéto vedomie tínedžerov často zastaví a od pitia ich to zväčša odradí.

"Najmä ak vedia, že prídu sankcie a rodičia im na dlhší čas zakážu diskotéky či vychádzky s kamarátmi," povedal.

Alkohol okúsi na Slovensku podľa nedávnych štatistík už desaťročné dieťa, mladí prejavujú čoraz väčší záujem o nárazové pitie s cieľom opiť sa. Výraznejšie to je u dievčat.

Čítajte tiež: Katastrofa v podobe citrónovej vody: Takto sa vám môže vypomstiť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9