Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Počet pacientov stále rastie: Chrípka zatvorila už dve desiatky škôl!

Rozdiel medzi chrípkou a nádchou by sme mali veľmi dobre poznať. Inak môžeme chorobu zbytočne rozšíriť.
Rozdiel medzi chrípkou a nádchou by sme mali veľmi dobre poznať. Inak môžeme chorobu zbytočne rozšíriť. (Zdroj: thinkstock.com)

Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), ako aj na chrípku stále rastie.

Lekári nahlásili počas tohto týždňa viac ako 4300 prípadov chrípky a jej podobných ochorení. Celkovo zaznamenali viac ako 47.500 ARO vrátane chrípky.Informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Rebríček vedie Nitriansky kraj, Košice zatiaľ na chvoste

Chorobnosť na chrípku stúpla v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 10,2 percenta. Najvyššia bola v Nitrianskom a najnižšia v Košickom kraji. Chrípka potrápila najmä deti do päť rokov.

V prípade ARO vzrástla chorobnosť o 7,4 percenta, najviac ľudí ochorelo v Nitrianskom a najmenej v Prešovskom kraji. Aj v tomto prípade išlo najmä o deti do päť rokov. Pre chorobu zatvorili počas týždňa 14 materských a šesť základných škôl.

Nie je kašeľ ako kašeľ

Chrípková sezóna potrvá až do apríla budúceho roka. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov.

Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa až do uzdravenia. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty.

Čítajte tiež: Mokré vlasy v zime? Tento zvyk z leta by sme mali rozhodne prehodnotiť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9