Nedávne celoslovenské kontroly závodných kuchýň, výdajní stravy či bufetov odhalili viaceré nedostatky. Hygienici od polovice októbra do jeho konca skontrolovali 295 zariadení, pochybenia zistili v 67 z nich.
Uvádza to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojej webovej stránke. Najviac hygienických nedostatkov našli v Trnavskom kraji (45 percent prevádzok), a to najmä v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Galante či v Bratislavskom kraji (31 percent). Najmenej v Nitrianskom (13 percent), Žilinskom (16 percent) a Prešovskom kraji (17 percent).
"Najčastejšie šlo o nepovolené zmrazovanie surovín, polotovarov a hotových pokrmov," uviedol hlavný hygienik SR Ivan Rovný.
Aké nedostatky zistili?
Pochybenia odhalila kontrola aj v prevádzkovej hygiene. Na stenách boli plesne, stropy boli zatečené. Na regáloch na odkladanie čierneho riadu sa nachádzala pleseň. Po dátume spotreby či minimálnej trvanlivosti boli rôzne druhy potravín.
Kôru z pomarančov nevyhadzujte: Chyba, ktorá vás ochudobňuje o dôležité vitamíny!
Hygienici najviac navštívili prevádzky v Žilinskom (49 prevádzok), Košickom (46) a Prešovskom (46) kraji. Najmenej v Trenčianskom (25) a Bratislavskom kraji (26).
Kontrola urobila i stery z pracovných plôch, odevov a rúk zamestnancov - z 333 nevyhovelo 49. Našla v nich napríklad patogénne mikroorganizmy, kvasinky, plesne či koliformné baktérie. Z 207 vzoriek pokrmov nevyhovelo mikrobiologickým kritériám 13.
"Čo bolo pozitívne zistenie," informoval Rovný.
Hygienici celkovo uložili 54 blokových pokút vo výške 4726 eur. Najviac a v najvyššej sume prevádzkam v Trnavskom kraji, šlo o desať pokút v hodnote 1060 eur. Vo veci uloženia pokuty začali 13 správnych konaní z dôvodu závažných pochybení. Dočasne zatvorili jednu prevádzku.
Čítajte tiež: Zmiešajte chren s octom a počkajte 5 dní: Môžete zabudnúť na ostatné lieky!