Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Za deformáciu zraku môže najmä vek: Prekvapí vás, ako sa pred týmto stavom chrániť!

Vekom podmienená degenerácia makuly je častým ochorením seniorov. Ako sa proti nej brániť?
Vekom podmienená degenerácia makuly je častým ochorením seniorov. Ako sa proti nej brániť? (Zdroj: thinkstock.com)

Začína sa to drobnými poruchami videnia, akoby rozostrením zraku, horšou farebnou citlivosťou či čiernymi škvrnkami v zornom poli. Nástup je pomalý, ospravedlnenie jednoduché, veď je to vekom.

Ak sa ochorenie včas podchytí, môžeme ďalšiu degeneráciu zastaviť či dokonca dostať zrak do pôvodnej formy a pacient môže vidieť. Najlepšou zbraňou proti vekom podmienenej degenerácii makuly je teda prevencia. Vedieť o svojej poruche teraz znamená vidieť v budúcnosti.

Trpia najmä seniori 

Každý desiaty senior po 65 roku života má degenerovanú makulu. Po 75 roku sú to už traja z desiatich.

V prípade diabetikov sa veková hranica poškodenia makuly, tzv. diabetický edém makuly, posúva nižšie, aj pod päťdesiat rokov. Táto porucha videnia znižuje kvalitu života, spôsobuje ťažkosti s orientáciou, rozpoznávaním okolia a vedie k úplnej slepote.

Ťažko je odhadnúť počty chorých, keďže mnohí starší ľudia nemajú k dispozícii dostatočnú diagnostiku, respektíve zhoršenie zraku berú ako prirodzený symptóm starnutia. 

  • Príčiny ochorenia

Vekom podmienená degenerácia makuly (VPDM) je multifaktoriálne a enviromentálne ochorenie. Nedá sa presne určiť jediná príčina, jediný faktor, ktorý ho spôsobuje. Veľmi pravdepodobne sú spúšťačom ochorenia príčiny pochádzajúce z nášho znečisteného životného prostredia.

VPDM je poškodenie buniek na sietnici oka, najmä na jej najcitlivejšej časti nazývanej žltá škvrna, makula. Práve v tejto časti sa nám sústreďujú prichádzajúce svetelná lúče, takže zníženie citlivosti oka v tomto mieste má za následok postupnú stratu zraku. Dochádza k poškodeniu komunikačného kanála medzi sietnicou a nervovými vláknami a tak sa do mozgu dostávajú poškodené vzruchy, takže prestávame vidieť.

  • Rizikové faktory

Aj keď nie je jednoznačne pomenovaná príčina, prečo k tomu dochádza, môžeme hovoriť o niekoľkých faktoroch, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť ochorenia.

  • Najvýraznejším faktorom je vek, pretože choroba postihuje ľudí po päťdesiatom roku života. 
  • Môžeme hovoriť aj o tzv. familiárnom výskyte, v prípade najbližších priamych príbuzných je až 50% pravdepodobnosť výskytu ochorenia.
  • Je tu aj rasová predispozícia, tzv. kaukazský typ, teda typ tvoriaci drvivú väčšinu populácie v Európe, má najnižší obsah melanínu v koži a teda sú citlivejší na poškodenie svetlom.
  • Slnečné žiarenie je ďalším faktorom, nadmerný kontakt so slnkom tiež patrí k rizikovým faktorom.
  • K civilizačným faktorom zasa patrí dlhodobý život v smogovom prostredí, čo je prakticky ktorákoľvek mestská a prímestská oblasť.
  • Rovnako rizikovým faktorom je aj fajčenie, nezdravá výživa, hypertenzia, vysoký krvný tlak, či vysoká hladina cholesterolu.

Liečba 

V čase, keď pacient ešte netrpí subjektívnymi ťažkosťami (alebo si ich neuvedomuje, keďže ide o pomalé zhoršovanie zraku) sa prvé preventívne odporúčania orientujú najmä na zlepšenie a skvalitnenie životného štýlu, zvýšený príjem vitamínov najmä v prírodnej forme, ochrana očí slnečnými okuliarmi za svetla a pravidelná kontrola.

V prípade diagnózy sú však možnosti, ktoré môžu viesť k stabilizácii stavu, ba dokonca aj k jej zlepšeniu. V zásade jestvujú dva základné terapeutické postupy, fotodynamická liečba a tzv. anti-VEGF liečba.

V prvom prípade ide o uzatvorenie ciev v oku prostredníctvom lasera a účinných látok podávaných do žíl.

V druhom prípade anti-VEGF liečby sa účinné antirastové látky podávajú injekčne priamo do oka, kde blokujú tvorbu ciev a normalizujú hrúbku sietnice.

Máme podozrenie?

Na zistenie kvality zrakového videnia je možné aj otestovať si vlastný zrak tzv. Amslerovou mriežkou, čo je jednoduchý samodiagnostický test, ktorý pomôže v prvom momente uvedomiť si, že naše videnie nemusí byť v poriadku

Čítajte tiež: Ochránia pred krutou zimou: O pančuchy by ste sa mali starať, inak vám hrozí toto!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9