Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

S alkoholom majú skúsenosť už maloletí: Pomôcť má osveta aj dotazníky!

Pijú už 10 ročné deti. Pomôže osveta? Zobraziť galériu (2)
Pijú už 10 ročné deti. Pomôže osveta? (Zdroj: thinkstock.com)

Alkohol je najpoužívanejšou legálnou drogou na svete. Spoločnosť ho vo veľkej miere toleruje aj napriek tomu, že spôsobuje mnoho zdravotných a sociálnych škôd.

Poukázať na jeho nebezpečenstvo najmä u mladistvých je cieľom slovenského verejného zdravotníctva počas Európskeho týždňa boja proti drogám. 

Skúsenosť s alkoholom už v skorom veku 

Alkoholizmus patrí stále k najrozšírenejšiemu druhu závislostí na Slovensku i v krajinách EÚ. Podľa informácií odborníkov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, dlhodobý prieskum TAD (tabak, alkohol, drogy) ukázal, že prvú skúsenosť s alkoholom uvádzajú už 10-ročné deti.

"Práve preto je vytváranie aktívneho protidrogového postoja efektívnou metódou v prevencii vzniku rôznych druhov závislostí," konštatovala v tejto súvislosti vedúca Oddelenia podpory zdravia banskobystrického RÚVZ Silvia Kontrošová.

Pomôžu vzdelávacie aktivity? 

Pri príležitosti európskeho týždňa RÚVZ organizuje najmä vzdelávacie aktivity. V stredu (18.11.) zavítali pracovníci RÚVZ do Základnej školy Valaská, v okrese Brezno, kde okrem besedy a prednášok na tému prevencie fajčenia a alkoholu zmerali žiakom oxid uhoľnatý vo vydychovanom vzduchu.

Prichystali tiež dotazníkový prieskum nikotínovej závislosti u študentov 4. ročníka Strednej zdravotníckej školy v Banskej Bystrici.

"Prevencii drogových závislostí sa venujeme v priebehu celého roka, a to v rámci zdravotno-výchovných aktivít cielených na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení v materských, základných, stredných i vysokých školách, organizáciách, kluboch dôchodcov či v rómskej komunite," reagovala Tatiana Zvalová z banskobystrického RÚVZ.

Čítajte tiež: Toto ste o skladovaní potravín nevedeli: Je niekoľkodňový chlieb zdraviu škodlivý? 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9