Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nemýľte si chrípku s nádchou: Zámena môže mať totiž fatálne následky!

Zdravotnícki zamestnanci by mali ísť príkladom. Preto očkujú okrem svojich pacientov aj seba. Zobraziť galériu (2)
Zdravotnícki zamestnanci by mali ísť príkladom. Preto očkujú okrem svojich pacientov aj seba. (Zdroj: thinkstock.com)

Sezóna chrípky začína v jesenných mesiacoch, najmä v októbri a novembri. V minulom roku navštívilo svojho lekára s týmto ochorením vyše 200 tisíc pacientov. Bohužiaľ, 25 osôb na SARI (akútny respiračný syndróm) zomrelo. U 19 z nich sa diagnostikoval vírus chrípky

Stereotypom treba prechádzať

Čo je ešte alarmujúcejšie je fakt, že ani jeden z nich nebol zaočkovaní proti chrípke. V spoločnosti ešte stále rezonuje proti vakcinačná kampaň, najmä na sociálnych sieťach. Z toho, čo na tlačovej konferencii bolo povedané, trápia nás aj zaužívané stereotypy.

Prvým z nich je, že vakcíny očkovacích látok obsahujú živé vírusy. Toto tvrdenie vyvrátila docentka Mudr. Zuzana Krištúfková, ktorá vo svojej prezentácii jasne povedala, čo očkovanie vlastne je.

  • Očkovanie je vlastne podávanie čiastočiek usmrteného vírusu
  • Tieto čiastočky nie sú schopné vyvolať ochorenie
  • Ich úlohou je vyvolať tvorbu protilátok proti živému vírusu
  • Protilátky ničia živý vírus v prípade, ak sa osoba nakazí vírusom chrípky

Ďalším problémom, ktorí pociťujú lekári počas ktorejkoľvek chrípkovej sezóny je, že ľudia nevedia presne rozoznať chrípku a obyčajnú nádchu. Preto sa často neliečia, tobôž sa dávajú zaočkovať. Priebeh choroby je oveľa ťažší a ako sme mali možnosť vidieť, niekedy až tragický.

Príznaky Chrípka Nádcha
Začiatok ochorenia náhly, v plnom zdraví postupný rozvoj
Horúčka nad 39° C vôbec/u detí do 38° C
Bolesť hlavy úporná, za očami vzácna
Bolesť svalov výrazné mierne
Únava/slabosť 2 a viac týždňov mierna
Vyčerpanie veľmi silné nikdy
Nádcha niekedy často
Kýchanie niekedy často
Bolesť hrdla niekedy často
Kašeľ častý/výrazný  mierny/suchý 

zdroj: Tlačová správa, prezentácia Mudr. Krištúfková

Šírenie je oveľa jednoduchšie, ako si myslíme 

Práve to, že nevieme s určitosťou povedať, či ide o chrípku či prechladnutie, je riziko nákazy pre iných ešte väčšie. Deti posielame späť do školy, dospelí idú do práce. Odhaduje sa, že najviac nakazených počas chrípkovej sezóny sú práve školáci. Reťazec nákazy teda postupuje. Choré dieťa nakazí spolužiakov, tí prenesú vírus do rodiny, kde sú neraz aj starí rodičia. Socializácia členov rodiny však nekončí, vírus sa teda s ich „pomocou“ šíri k ďalším a ďalším osobám. Hostia tlačovej konferencie aj tu zdôraznili potrebu očkovania.

Epidémia versus pandémia

Chrípka je ochorenie, ktoré spôsobuje vírus. Je vysoko nákazlivá, rýchlo sa šíri, preto tu spôsobuje rôzne epidémie. V spojitosti s epidémiou sa častejšie skloňuje slovo pandémia.

Pandémia je epidémia, musí však spĺňať dve podmienky – je spôsobená sybtupom vírus chrípky typu A (tento typ má veľkú premenlivosť) a šíri sa z jedného miesta do celého sveta.

Takouto pandémiou bola známa „prasacia“ chrípka. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie na ňu od vypuknutia v roku 2009 do augusta 2010 zomrelo 18 449 ľudí.

Na Slovensku tento pandemický vírus nakazil viac ako 800 000 ľudí, tí navštívili lekára. Zomrelo 151 ľudí a z toho 6 bolo žien v očakávaní!

Ktoré skupiny sú najrizikovejšie?

Dalo by sa povedať, že medzi rizikové skupiny sú práve pacienti. K nim sa radia samozrejme zdravotníci, pretože tí sú s pacientom v dennom styku. Ďalej sú to seniori, chronicky choré osoby, deti vo veku od šiestich mesiacov do 5 rokov. Popredné priečky tohto rebríčka obsadzujú tehotné ženy. Tie totiž očkovaním chránia nie len seba ale aj svoje nenarodené dieťa.

Okrem toho sa očkovanie odporúča aj ľudom, ktorí cestujú do cudziny, športovcom, ktorí sa pripravujú na podujatie vo fáze najvyššej chorobnosti. Ľuďom, ktorí pracujú v strategických odvetviach – v telekomunikáciách, doprava či školstvo.

Čítajte tiež: Nepodceňujte kašeľ: Kedy ho možno považovať za nebezpečný?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9