Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pobyt vonku je pre týchto pacientov nebezpečný! Kto by mal radšej ostať doma?

Pacienti sa v nemocniciach dočkajú komfortu v podobe klimatizácie.
Pacienti sa v nemocniciach dočkajú komfortu v podobe klimatizácie. (Zdroj: Thinkstock.com)

Extrémne horúčavy z posledných dní zaťažujú najmä kardiakov. Lekári z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) upozorňujú, že ľudia s ochorením srdca by nemali byť v takomto počasí vystavení slnečnému žiareniu.

"Pacienti nesmú zabudnúť užiť pravidelnú dávku predpísaných liekov, musia dbať na pravidelný prísun nechladenej čistej vody alebo nesýtenej minerálky," povedala hovorkyňa NÚSCH Dobroslava Krajačičová.

Pacienti s ochorením srdca by sa mali v takomto počasí vyhnúť aj činnosti, ktorá by ich fyzicky zaťažila.

Klimatizácia izbieb bude samozrejmosťou 

Hospitalizovaní v ústave majú väčšinu izieb klimatizovanú, všetky pacientske izby by mohli mať klimatizáciu do konca tohto roka. Plne klimatizované sú aj operačné sály. V zariadení dbajú podľa hovorkyne na pitný režim pacientov, stravu majú v tomto období ľahšiu.

"Väčšina našich pacientov však má predpísanú diétu súvisiacu s ich ochorením," podotkla.

Výstrahy takmer po celom Slovensku 

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal dnes pre južnú časť Slovenska výstrahu tretieho stupňa. V okresoch Banskobystrického, Košického, Nitrianskeho a Prešovského kraja sa budú teploty pohybovať od 34 do 38 stupňov Celzia.

Pre Bratislavský, Trenčiansky a Trnavský kraj platí výstraha druhého stupňa, teploty by tam mali dosiahnuť 30 až 35 stupňov Celzia. Pre severné okresy Žilinského kraja vydali meteorológovia prvý výstražný stupeň s maximálnymi teplotami do 30 stupňov Celzia.

Horúci vzduch by však mali schladiť búrky, výstraha prvého stupňa platí pre celé územie. Miestami s nimi možno počítať až do večera.

Čítajte tiež: Šokujúce dianie v tele, z ktorého budete vedľa: Skonzumujte túto potravinu a počkajte, čo sa stane za 4 hodiny!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9