Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nebezpečný mumps a žltačka: V tomto kraji by sa mali mať ľudia na pozore!

V Banskobystrickom kraji zúri žltačka i mumps.
V Banskobystrickom kraji zúri žltačka i mumps. (Zdroj: thinkstock.com)

Epidemiológovia v Banskobystrickom kraji zaznamenali minulý týždeň nové prípady žltačky typu A, ktoré potvrdili aj laboratórne testy. Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, vyskytlo sa aj päť ochorení na parotitídu známu ako mumps.


Žltačka v okrese Lučenec

Dva nové prípady žltačky hlásili epidemiológovia z okresu Lučenec. Ochorenie prepuklo medzi obyvateľmi zo sociálneho prostredia s nižším hygienickým štandardom. Spolu sú potvrdené už tri prípady z obce Ábelová.

"Ide o dve sestry vo veku 8 a 10 rokov. Hospitalizované boli na infekčnom oddelení v nemocnici v Lučenci. Momentálne sa vykonávajú protiepidemické opatrenia a lekársky dozor potrvá až do 20. januára 2015," povedala Tolnayová.

ACC BABY perorálny roztok s čerešňovou príchuťou uľahčuje vykašliavanie pri ochoreniach dýchacích ciest a skvapalňuje hlien!

Parotitída v okrese Brezno

V okrese Brezno nahlásili epidemiológovia ochorenia na parotitídu u piatich detí narodených v rokoch 1999-2006.

"Žijú vo vzájomnom úzkom kontakte v rómskej osade obce Šumiac s nízkym hygienickým štandardom. Všetky deti sú proti parotitíde riadne očkované. Ochorenia boli potvrdené v Národnom referenčnom centre pre diagnostiku parotitídy v Bratislave. Predpokladáme, že do osady zavliekli ochorenie deti navštevujúce školu v Kremnici - Gymnázium Gaňa," dodala hovorkyňa RÚVZ.

Zápal príušných žliaz (mumps) je v hovorovej reči známy aj ako príušnice. Je to akútne infekčné ochorenie, charakteristické opuchom príušných žliaz, niekedy aj s účasťou iných orgánov. Najčastejšie sú postihnuté deti medzi piatym a desiatym rokom života. Ochoreniu a komplikáciám možno predchádzať očkovaním. V rámci prevencie je dôležité očkovanie detí v 15. mesiaci a 11. a 12. roku života.

Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9