Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kašľú na svoje zdravie? Takmer polovica Slovákov nepozná svoju hladinu cholesterolu!

Vyhnite sa nezdravej strave, ktorá zvyšuje cholesterol!
Vyhnite sa nezdravej strave, ktorá zvyšuje cholesterol! (Zdroj: thinkstock.com)

Takmer 76 percent Slovákov a Sloveniek starších ako 40 rokov si uvedomuje, že zvýšená hladina cholesterolu v krvi predstavuje zdravotný problém. Avšak iba 56,8 percenta pozná svoje hodnoty cholesterolu.

Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý na prelome augusta a septembra realizovala agentúra Comm na vzorke 525 ľudí vo veku 40 - 70 rokov.

"Hladina cholesterolu v krvi patrí k základným zdravotným ukazovateľom a jej úroveň by mali ľudia poznať rovnako, ako svoju krvnú skupinu," vyjadrila sa v súvislosti s prieskumom lekárka Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravú výživu.

Záleží od stravovania

Z prieskumu tiež vyplýva, že 15,8 percenta opýtaných užíva alebo užívalo nejaké lieky na zníženie hladiny cholesterolu.

"Obsah cholesterolu v krvi výrazne ovplyvňuje spôsob nášho stravovania. Dôležité je, aby sme jednotlivé mastné kyseliny konzumovali v odporúčaných množstvách a neprekračovali denný príjem tukov, ktoré by mali tvoriť približne 30 - 35 percent celkového denného príjmu potravy. Každý z tukov - mononenasýtené, polynenasýtené i nasýtené - majú svoje miesto v našom jedálničku. Platiť by však malo, že prednosť majú tie nenasýtené (nachádzajúce sa v rastlinných olejoch, kvalitných rastlinných tukových nátierkach, orechoch, rybách) pred nasýtenými (zo živočíšnych tukov). Na Slovensku je tento pomer, bohužiaľ, obrátený," upozornila Jurkovičová.

Zodpovednejšie sú ženy

Z odpovedí respondentov a respondentiek vyplýva, že až 81,5 percenta ľudí pravidelne navštevuje svojho lekára, pričom zodpovednosť k vlastnému zdraviu rastie s pribúdajúcim vekom. Poctivejšie sú v tom ženy, pretože k lekárovi ich chodí pravidelne až 86,6 percenta. Rovnako zodpovedných mužov je o desať percent menej. Vo vekovej skupine nad 65 rokov vyhľadáva lekára pravidelne až 92,9 percenta seniorov.

Varovný signál porúch zdravia

Viac ako 65 percent opýtaných uviedlo, že lekári im pravidelne kontrolujú hladinu cholesterolu v krvi.

"Je to zarážajúco nízke číslo, keďže zvýšená hladina cholesterolu vo vyššom veku je jedným z varovných signálov možných porúch zdravia. Nadbytok "zlého" LDL cholesterolu sa ukladá v stenách ciev, čo následne spôsobuje srdcovo-cievne choroby, ktoré sú najčastejšou príčinou smrti na Slovensku," dodala lekárka.

Cholesterol je v primeranom množstve pre organizmus nevyhnutný, plní viaceré dôležité úlohy: je stavebným prvkom bunkových membrán, tvoria sa z neho žlčové kyseliny potrebné pri trávení tukov v čreve, vitamín D, niektoré hormóny. Odborníci rozlišujú dva typy cholesterolu - LDL a HDL, pričom nadbytok LDL cholesterolu sa ukladá do cievnych stien a spôsobuje aterosklerózu a častice HDL odvádzajú cholesterol z krvi na spracovanie do pečene. V ideálnom prípade by sme mali mať v krvi pomer "dobrého" HDL a "zlého" LDL cholesterolu čo najviac v prospech HDL.

Walmark Alicin obsahuje extrakt z cesnaku (Allicin) rozpustený v prírodnom sójovom oleji. Prispieva k správnej funkcii imunitného systému a pomáha udržovať správnu hladinu cholesterolu v krvi.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9