Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Najhorší scenár sa potvrdil: Ebola prišla do Európy!

Ministerka zdravotníctva Ana Matová na tlačovej konferencii.
Ministerka zdravotníctva Ana Matová na tlačovej konferencii. (Zdroj: SITA)

Španielski zdravotnícki predstavitelia včera potvrdili, že španielska zdravotná sestra, ktorá sa starala o kňaza chorého na ebolu, je týmto smrtiacim vírusom tiež nakazená.

Ministerka zdravotníctva Ana Matová na tlačovej konferencii povedala, že bol zavedený postup pre mimoriadne okolnosti a úrady sa snažia stanoviť zdroj nákazy. Ide o prvý prípad nákazy smrtiacim vírusom mimo krajín západnej Afriky. Kňaz, ktorého previezli z Afriky - kde sa aj nakazil - zomrel na ebolu minulý mesiac v Madride.

V karanténe aj manžel

Predstavitelia nemocnice oznámili, že monitorujú ľudí, ktorí prišli do styku s nakazenou zdravotnou sestrou. Zatiaľ je v karanténe v jednej z madridských nemocníc manžel španielskej zdravotnej sestry. Pred poslancami parlamentu to dnes v Madride vyhlásila generálna riaditeľka na ministerstve verejného zdravia, sociálnych vecí a rovnosti Mercedes Vinuesová.

Jej stav je stabilizovaný

Zdravotná sestra sa podľa agentúry Reuters pred časom starala o oboch španielskych kňazov, ktorí boli repatriovaní do Španielska po tom, ako sa v Afrike nakazili ebolou. Obaja kňazi nákaze podľahli. 

Nakazená žena je od pondelka hospitalizovaná a jej stav je stabilizovaný. Podľa Vinuesovej má Španielsko k dispozícii niekoľko druhov terapie a nakazenej zdravotníčke ich začali podávať už v pondelok.

Španielsko bolo po USA druhou západnou krajinou, ktorá po vypuknutí epidémie eboly v západnej Afrike dopravila domov svojich infikovaných občanov.

Aké sú jej prejavy?

Ebola - jedna z najnebezpečnejších vírusových nákaz postihujúca ľudí - sa prenáša krvou a ďalšími telesnými tekutinami. Ochorenie sprevádzajú vysoké horúčky, bolesti hlavy a silné vnútorné krvácanie. Miera úmrtnosti v prebiehajúcej epidémií dosahuje približne 60 percent.

Vyše 3000 mŕtvych

V štyroch afrických štátoch - Guinei, Libérii, Sierre Leone a Nigérii - zomrelo na následky eboly, ktorá sa tam šíri od februára, už vyše 3400 ľudí. Ide o najväčšiu epidémiu tejto vírusovej krvácavej horúčky od jej prvého zistenia u ľudí v roku 1976.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9