Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Prevratný objav vedcov: Môže pomôcť pri vývoji účinného lieku proti ebole!

Vírus ebola má čoraz viac obetí.
Vírus ebola má čoraz viac obetí. (Zdroj: SITA)

Vedci skúmajúci smrtiaci vírus ebola oznámili, že objavili mechanizmy, ktorými blokuje a ochromuje ľudský imunitný systém. Objav by mal pomôcť pri vývoji účinného lieku a vakcíny proti vírusu, napísala v stredu agentúra Reuters.

Skupina vedcov v Spojených štátoch zistila, že ebola obsahuje bielkovinu VP24, ktorá narušuje molekuly zvané interferóny - tie sú životne dôležité pre imunitný systém.

"Jeden z kľúčových dôvodov prečo je ebola taká smrtiaca, je to, že narúša imunitnú reakciu tela na infekciu," povedal Chris Basler z lekárskej školy Icahn v New Yorku. "Zistením spôsobu, akým VP24 toto narušenie vykonáva, naznačí nové cesty pre porážku vírusu," dodal.

Pozrite sa, čo sa deje v krajinách, kde zúri ebola:

Ďalší prípad v Nigérii

Nigéria dnes potvrdila, že počet prípadov eboly v tejto západoafrickej krajine stúpol na 11, čo je o jeden prípad viac než pri poslednom sčítaní, ktoré nigérijské ministerstvo zdravotníctva zverejnilo v pondelok. Informovala agentúra Reuters.

V najnovšom prípade nákazy vírusom ebola ide o obyvateľa Lagosu, ktorý došiel do styku s infikovaným Američanom libérijského pôvodu Patrickom Sawyerom. Ten do Nigérie priletel 20. júla, uviedol dnes na tlačovej konferencii v nigérijskej metropole Abuja minister zdravotníctva Onyebuchi Chukwu.

Počet obetí sa opäť zvýšil

Počet obetí epidémie eboly v západnej Afrike sa naďalej zvyšuje. Podľa včerajších aktualizovaných údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) so sídlom v Ženeve zomrelo na následky ochorenia, proti ktorému naďalej niet efektívneho lieku ani efektívnej terapie, do 11. augusta už 1069 ľudí z celkovo 1975 infikovaných.

Znamená to, že za 48 hodín pribudlo 128 nových prípadov ochorenia a 56 ďalších ľudí svoj boj s chorobou vírusového pôvodu prehralo.

Zo Sierry Leone prišla dnes prostredníctvom britskej BBC správa o tom, že v krajine zomrel už druhý lekár ošetrujúci infikovaných pacientov - Modupeh Cole.

Celkovo tretí prípad úmrtia zaznamenali v najľudnatejšej africkej krajine Nigérii, kde je oproti ostatným trom zasiahnutým štátom - Guinei, kde epidémia začala, Libérii i Sierre Leone - podstatne menej ochorení.

Guinea-Bissau sa z preventívnych dôvodov rozhodla uzavrieť svoju štátnu hranicu s Guineou, informovala tlačová agentúra Reuters.

Ghana posunie otvorenie vysokých škôl o 14 dní s cieľom umožniť preventívne prehliadky študentov z krajín regiónu.

Africká únia (AÚ) prisľúbila uvoľnenie milióna amerických dolárov, aby pomohla v boji proti epidémii.

Rušia lety do kenskej metropoly Nairobi

V súvislosti s epidémiou krvácavej horúčky ebola v západnej Afrike zrušila kórejská letecká spoločnosť Korean Air Lines od 20. augusta všetky svoje lety do kenskej metropoly Nairobi. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Lietadlá spoločnosti Korean Air lietajú na linke Inčchon - Nairobi a späť trikrát za týždeň. Aerolínie uviedli, že o obnovení letov rozhodnú, ak sa zmenia podmienky, a ďalej svoje rozhodnutie nekomentovali.  

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila v stredu východoafrickú Keňu za "vysoko rizikovú" krajinu, pokiaľ ide o možnosť rozšírenia eboly zo západnej Afriky. Nebezpečný vírus by sa mohol dostať do východnej Afriky cez letisko v Nairobi, na ktorom pristáva približne 70 letov zo západnej Afriky za týždeň.

Experimentálny liek už dorazil do Libérie

Zásielka experimentálneho lieku na horúčku ebola v stredu dorazila do západoafrickej Libérie, oznámila agentúra Reuters.

Prípravok má pomôcť pri liečbe dvoch lekárov, ktorí sú nakazení týmto smrtiacim vírusom. Ebola od februára tohto roku pripravila v západnej Afrike o život už viac ako 1000 ľudí. Ochorenie bolo potvrdené alebo naň existuje podozrenie u vyše 1900 pacientov.

Liek ZMapp dorazil do Libérie komerčným letom zabalený v bielych škatuliach. Zásielku previezli do nemocnice J.F. Kennedyho v hlavnom meste Monrovia, kde majú lieky podať infikovaným lekárom.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9