Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bradatá móda je stále v kurze: Neuveríte, ako dokáže ovplyvniť zdravie!

Hipsterovská brada je trendom Zobraziť galériu (2)
Hipsterovská brada je trendom (Zdroj: thinkstock.com)

Najprv im podľahli herec George Clooney, futbalista Filip Šebo či priateľ tenistky Dominiky Cibulkovej Michal Navara, teraz kráčajú s trendmi a nechávajú si narásť poriadne brady i ostatní muži! Je to však zdravé?


Radšej chlpatí?

Podľa dermatovenerologičky a primárky MUDr. Adriany Tomekovej z dermatologicko-laserovej kliniky TOMAR je u muža prirodzenejšia pleť s fúzami a bradou. Či je lepšia pleť hladká, alebo zarastená, je skôr vecou vkusu a módnych trendov.

"Hladká pleť u muža pôsobí decentne, čisto, zdravo a mladším dojmom. Zarastená pleť zase pôsobí mužne a neformálne. Ak však nie je vhodne upravená, mužom vie pridať pár rokov navyše," hodnotí MUDr. Tomeková plusy a mínusy hladkej a zarastenej pleti.

Budete sa čudovať, ale hustá brada má svoje zdravotné benefity:

1. Chráni pred slnkom

V štúdii z University v Queenslande zistili, že brada poskytuje jej nositeľovi radiačnú ochranu pred UV žiarením pochádzajúceho zo slnka. Blokuje 90 až 95 % UV žiarenia, tak spomaľuje proces starnutia a znižuje riziko vzniku rakoviny kože. Čím má človek vyššiu hustotu a hrúbku vlasov, tým má vyššiu SPF ochranu.

2. Znižuje príznaky astmy a alergie

Pre mužov, ktorí trpia alergiami na peľ alebo prach alebo majú problémy s astmou, sú fúzy dobrým riešením! Pôsobia aj ako filter a dokážu zastaviť alergény skôr, ako sa dostanú ďalej do tela.

3. Zmenšuje príznaky starnutia

Navždy mladí? Zarastení muži majú menej príznakov starnutia, ako sú napr. vrásky, keďže pleť majú schovanú a chránenú pred vonkajšími vplyvmi.

"Výhodou hustejšej brady je prirodzená ochrana pokožky pred vonkajšími vplyvmi, akými sú napríklad UV žiarenie, mráz či vietor," potvrdzuje MUDr. Tomeková.

Aj George Clooney podľahol trendu a nechal si narásť bradu. (Foto: Profimedia.sk)
Zobraziť galériu (2)
Aj George Clooney podľahol trendu a nechal si narásť bradu. (Foto: Profimedia.sk)  (Zdroj: profimedia.sk)

 4. Ochráni pred nachladnutím

Husté fúzy pod bradou a na krku dokážu zvýšiť teplotu na krku a pomáhajú tak lepšie bojovať proti prechladnutiu. Vlasy pôsobia ako izolátor, ktorý udržuje teplo. Pôsobia ako fyzická bariéra pri nízkych teplotách. Dobré, nie?

5. Znižuje výskyt infekcií

Keď si necháte narásť bradu a fúzy, nevystavíte tak svoju pokožku holeniu. Práve to býva hlavnou príčinou bakteriálnej infekcie v oblasti brady. Holenie spôsobuje vznik vyrážok, zarastanie chĺpkov a folikulitídu (infekcia vlasových folikulov).

Je hladká pleť zlým riešením?

Pokiaľ muž preferuje hladkú pokožku bez fúzov a brady, je to v poriadku. Len by mal dodržiavať všetky pravidlá pri holení a hygienu.

"Pleť pred holením musí byť čistá, ideálne po sprche či kúpeli, kedy sú póry pod vplyvom horúcej vody otvorené a pleť i chĺpky sú jemnejšie. Časté umývanie a mechanické poškodzovanie vlasovej štruktúry ale môže viesť k poškodeniu vlasových korienkov aj pokožky tváre vznikom kontaktnej dermatitídy, folikulitídy, ktoré sa prejavujú zápalom kože," upozorňuje MUDr. Tomeková.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9