Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vírus ebola zabíja naďalej: Neskutočné, koľko ľudských životov si už vyžiadal!

Ebola aj naďalej ohrozuje ľudské životy.
Ebola aj naďalej ohrozuje ľudské životy. (Zdroj: profimedia.sk)

Epidémia horúčky ebola v západnej Afrike si od februára tohto roku vyžiadala už najmenej 932 ľudských životov. Vyplýva to z najnovšej bilancie, ktorú dnes zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Ochorenie bolo potvrdené alebo naň existuje podozrenie u 1711 osôb. Najnovšia bilancia zahŕňa obdobie do 4. augusta, pričom len v ostatných troch dňoch sledovaného obdobia pribudlo 108 nových prípadov nákazy a 45 úmrtí.

Najviac prípadov ochorenia doposiaľ zaznamenali v Guinei, kde epidémia vo februári tohto roku začala. Ďalšími krajinami s rozsiahlym výskytom eboly sú Libéria a Sierra Leone.

Šírenie nebezpečného vírusu hlásia aj úrady v Nigérii, kde evidujú už deväť prípadov nákazy, vrátane jedného smrteľného. Najviac nových prípadov úmrtí sa podľa WHO vyskytlo v Libérii.

Jedna z najnebezpečnejších vírusových nákaz postihujúca ľudí sa prenáša krvou a ďalšími telesnými tekutinami. Ochorenie sprevádzajú vysoké horúčky, bolesti hlavy a silné vnútorné krvácanie; miera úmrtnosti v prebiehajúcej epidémií dosahuje približne 60 percent.

Mimoriadny stav v Libérii

Libérijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová vyhlásila v stredu mimoriadny stav za účelom efektívneho boja proti epidémii eboly, ktorej rozsah podľa nej predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť tejto západoafrickej krajiny. Informovali o tom dnes agentúry Reuters a AP.

"Vláda a ľud Libérie požadujú zvláštne opatrenia pre samotné prežitie nášho štátu a ochranu životov našich ľudí. Týmto vyhlasujem mimoriadny stav na celom území Libérijskej republiky, ktorý začne platiť 6. augusta po dobu nasledujúcich 90 dní," uviedla Johnsonová-Sirleafová vo svojom oficiálnom vyhlásení v televízii.

Podľa prezidentky "nevedomosť a chudoba, ako aj zakorenené náboženské a kultúrne zvyky prispievajú k šíreniu tejto choroby," ktorá zatiaľ stále neustupuje. Výsledkom krízy môže byť aj dočasné zastavenie platnosti niektorých občianskych práv, domnieva sa Johnsonová-Sirleafová.

Pozorovatelia uvádzajú, že krízová situácia sa v Libérii zhoršuje i preto, že množstvo ľudí svojich infikovaných príbuzných zadržiava doma namiesto toho, aby ich dopravili do karanténnych zdravotníckych stredísk. Vírus eboly, ktorý sa šíri kontaktom s telesnými výlučkami postihnutého, len v samotnej Libérii zabil už najmenej 282 osôb.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9