Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Štátna poisťovňa zachraňuje životy: Preplatí test na rakovinu hrubého čreva

Test na rakovinu hrubého čreva uhradí Všeobecná zdravotná poisťovňa.
Test na rakovinu hrubého čreva uhradí Všeobecná zdravotná poisťovňa. (Zdroj: profimedia.sk)

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) chce motivovať ľudí aj lekárov k prevencii. Pozornosť zameriava na rakovinu hrubého čreva a konečníka, ktorá si ročne vyžiada na Slovensku 1700 životov.

Pre verejnosť preto spúšťa informačnú kampaň za 420.000 eur o tom, že prevencia môže zachrániť život. Lekárov chce zase motivovať zvýšením platieb za vyhodnotenie testu na okultné krvácanie v stolici.

Ako dnes uviedol šéf VšZP Marcel Forai, 80 percent pacientov prichádza k lekárovi v poslednom štádiu ochorenia.

"Ak by sa zachytilo včas, pacient má 95-percentnú šancu na vyliečenie," upozornil.

Aké sú náklady na liečbu?

Prevencia je zároveň lacnejšia ako následná liečba. Náklady na vyšetrenie skrytého krvácania v stolici sú 6,04 eura a na preventívnu prehliadku u všeobecného lekára 30,68 eura. Priemerné ročné náklady na liečbu jedného pacienta pritom predstavujú 2880 eur.

Dajte si spraviť test

Slováci na preventívne prehliadky stále veľmi nechodia, situácia sa však podľa Foraia zlepšila. Kým v roku 2011 ju mal absolvovať každý štvrtý človek, teraz je to každý tretí. Prehliadka je hradená zdravotnou poisťovňou a v rámci nej pacient dostane zadarmo aj test na skryté krvácanie v stolici. Ten si spraví doma a následne ho prinesie späť lekárovi na vyhodnotenie.

Dostanú viac peňazí 

Za vyhodnocovanie testov, ktoré sú určené pre ľudí od 40 do 70 rokov, majú všeobecní lekári od júla dostať viac peňazí. Zo 6,04 eura má platba narásť na 12 eur.

"Je to tak motivujúce pre lekárov, že si myslíme, že lekári budú bazírovať na tom, aby im pacienti vracali testy a mohli sa vyhodnotiť," skonštatoval Forai.

Najväčšia zdravotná poisťovňa dá ročne na liečbu onkologických ochorení asi 300 miliónov eur ročne. Z toho na liečbu rakoviny hrubého čreva a konečníka vynaloží 45 miliónov eur.

Nie je otázkou peňazí pre lekára

Združenie zdravotných poisťovní (ZZP), v ktorom sú súkromné poisťovne, zdôrazňuje, že tie podporujú preventívne prehliadky roky napríklad zvýšenými úhradami a nelimitovaním ich počtu. Podľa prezidentky ZZP Kataríny Kafkovej aktivity VšZP privítali. ZZP upozorňuje, že nízky záujem pacientov o vlastné zdravie nie je podľa ZZP otázkou peňazí pre lekára.

Dôležitá má byť nielen motivácia lekárov, ale najmä osveta medzi poistencami.

"K zdravotným poisťovniam by sa vo väčšej miere mal pridať aj štát, keďže je tvorcom zdravotnej politiky. Aj verejné inštitúcie z oblasti zdravotníctva by mali aktívnejšie vyzývať občanov na využívanie bezplatných preventívnych vyšetrení," doplnila Kafková.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9