Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sme lídrom v smutnej štatistike: Žijeme najkratší zdravý život v únii

Slováci žijú najkratší život v EÚ.
Slováci žijú najkratší život v EÚ. (Zdroj: thinkstock.com)

V pondelok 7. apríla bol Svetový deň zdravia. Poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan pri tejto príležitosti upozornil na chabé výsledky Slovenska a možnosti na zlepšenie.

"Sme lídrom v smutnej štatistike. V počte zdravých rokov zaostávame za všetkými ostatnými štátmi Európskej únie. Sme občanmi druhej kategórie," upozornil europoslanec Kukan (SDKÚ-DS, EĽS).

Zdraví sme len 53 rokov

Slováci majú podľa Eurostatu najkratší zdravý život v Európskej únii. V zdraví žijú len 53 rokov, čo je menej ako občania ostatných 27 členských štátov. Za európskym priemerom Slováci zaostávajú o takmer desať rokov. Aj slovenskí seniori, teda občania s vekom nad 65 rokov, sú na tom najhoršie z celej únie.

"Musíme pracovať na zlepšení zdravia Slovákov a zvlášť seniorov. Európa na to má liek," uviedol Kukan.

Aký je na to liek?

Na minulotýždňovom plenárnom zasadnutí Európsky parlament v prvom čítaní odhlasoval dve regulácie, ktoré zvýšia bezpečnosť pacientov. Prvá sa týka zdravotníckych pomôcok a druhá zvlášť zdravotníckych pomôcok in vitro.

Kukan obe regulácie v hlasovaní podporil.

"V Európe máme spoločný trh so zdravotníckymi pomôckami aj liekmi. Musíme však bdieť, aby ich kvalita bola v súlade s bezpečnosťou pacientov," vysvetlil Kukan. "Prísnejšie nariadenia, ktoré sme naposledy odhlasovali, prispejú ku kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti. A tým aj k dlhšiemu životu v zdraví pre občanov Slovenska. Tu vidím aj do budúcnosti dôležitú úlohu pre Európsky parlament ako zákonodarného orgánu," uzavrel Kukan.

Informoval o tom asistent poslanca EP Eduarda Kukana Juraj Ševella.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9