Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Farmafirmy zadržiavali vstup liečiva na trh: Čaká ich mastná pokuta

Farmaceutické firmy Johnson & Johnson a Novartis zaplatia pokutu 16. mil. eur.
Farmaceutické firmy Johnson & Johnson a Novartis zaplatia pokutu 16. mil. eur. (Zdroj: sxc.hu )

Farmaceutické firmy Johnson & Johnson a Novartis zaplatia pokutu 16. mil. eur za kartelovú dohodu z roku 2005.

Sankciu v takejto výške im uložila Európska komisia (EK), podľa ktorej farmafirmy v rozpore s európskymi pravidlami umelo zadržiavali vstup generického liečiva na trh a tým obmedzovali konkurenciu. Ako uviedol Andrej Králik zo zastúpenia EK na Slovensku, kartel sa týkal generickej alternatívy liečiva Fentanyl.

O aké liečivo ide?

Fentanyl vyrába a predáva Johnson & Johnson, slúži na utlmenie bolesti a v porovnaní s morfiom je stokrát silnejší. Ako uvádza komisia vo svojej správe, bol vyvinutý v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, aplikuje sa vo forme náplasti. Lekári ho predpisujú najmä onkologickým pacientom na zmiernenie silných bolestí.

Platili umelo vysokú cenu

Kartelovú dohodu uzatvorili farmafirmy ešte v roku 2005, po tom čo dcérska spoločnosť Novartisu v Holandsku chcela začať s predajom lacnejšej generickej verzie Fentanylu. Johnson & Johnson platila Novartisu za to, že generikum na tlmenie bolesti neuvedie na trh, čím udrží vysokú cenu originálu. Dohoda bola ukončená v decembri roku 2006, keď predaj generickej náplasti ohlásila iná spoločnosť.

"Stručne povedané, 17 mesiacov holandskí pacienti, ktorí potrebovali tento silný liek proti bolesti zaň museli platiť umelo vysokú cenu, ktorá bola pravdepodobne vyššia o 30 percent. Časť doplatku znášal tiež národný zdravotný systém, inými slovami daňoví poplatníci," uvádza EK v správe. Podľa komisie je sankcia ďalším varovaním, že tieto zmluvy typu "platba za omeškanie" sú v Európskej únií nezákonné.

Pokuta pre Johnson & Johnson predstavuje 10,8 mil. eur, sankcia pre Novartis zase 5,5 mil. eur.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9