Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Takýto silný jed rozleptal Češkám žalúdky: Ako zabíja organizmus?

Monika a Klárka Kramné údajne zomreli v Egypte na otravu kyanidom.
Monika a Klárka Kramné údajne zomreli v Egypte na otravu kyanidom. (Zdroj: Facebook.com)

Vo vyšetrovaní smrti Moniky a Klárky v Egypte nastal veľký zvrat. Počas júlovej dovolenky v egyptskom letovisku Hurghada ich o život pripravil mimoriadne nebezpečný kyanid.

Uvádza sa to vo vyšetrovacom spise z Egypta, ktorý si nechal poslať právnik Keroles Ezzat Bashier. K spisu sa dostala TV Nova. Ak je to pravda, znamenalo by to, že umreli krutým spôsobom!

Väčšina jedov nepôsobia okamžite. Medzi tie rýchlejšie však patria kyanidy, ktoré vo veľkej koncentrácii spôsobujú smrť behom niekoľkých minút.

Silným jedom je kyanid draselný, ktorým sa údajne Monika a Klárka Kramné otrávili. Jeho účinky na organizmus sa dostavujú v závislosti od viacerých okolností: cesta príjmu jedu (požitím, vdýchnutím prachu alebo cez kožu), dávka, koncentrácia látky, aký naplnený žalúdok mal dotyčný pri požití jedu a mnoho iných.

Symptómy otravy

Ak niekto požije kyanid ako látku alebo koncentrovaný roztok v dávke nad 2 mg/kg telesnej hmotnosti nalačno, k akútnej otrave dochádza veľmi rýchlo. Kým sa človek otrávi, potrvá to len niekoľko sekúnd až minút. Objavia sa prvé príznaky otravy, ako nevoľnosť, pocit úzkosti, závrate, návaly tepla, podráždenie sliznice hltanu a očí, tlak na prsiach/v hrudníku, bolesti hlavy a zrýchlený dych. To však nie je všetko. Veľmi rýchlo nasledujú zášklby, studený pot, dotyčný vidí zahmlene, zvracanie a prejavujú sa príznaky šoku.

Ako zabije organizmus?

O tom, že kyanid je veľmi nebezpečným jedom svedčí fakt, že môže spôsobiť rýchlu stratu vedomia a dokonca i kómu. Dýchanie sa stále zrýchľuje a s pokračujúcou kómou sa stáva čoraz viac nepravidelnejšie a plytšie. Dostavujú sa epileptoidné záchvaty kŕčov, ktoré sú podobné epilepsii. Obeť má výraznú svetlo ružovú farbu pokožky a slizníc. Približne po 3 až 6 minútach sa dostavuje poškodenie mozgových buniek v dôsledku hypoxie (nedostatku kyslíku). V priebehu 10 až 30 minút nastáva smrť zástavou dýchania a srdečnej činnosti.

Ako sa ďalej uvádza na Wikipedia.org, priebeh otravy sa spomaľuje vtedy, ak je jed požitý vo veľkom objeme zriedeného roztoku alebo na plný žalúdok. V tomto prípade môže prebiehať i dlhšie ako hodinu. Pri požití alebo inhalácii vysokých dávok je sled vymenovaných príznakov rýchlejší, veľmi rýchlo sa rozvíja kóma a smrť nasleduje už v priebehu niekoľkých minút.

Extrémnou formou priebehu je tzv. superakútna otrava. Tá sa dostavuje po inhalácií vysoko koncentrovaného kyanovodíka. Po vdýchnutí jedom sa takmer okamžite dostavuje bezvedomie a kóma. To všetko trvá len pár sekúnd až minút.

Organizmus zneškodní 1 mg kyanidu

Chronické (dlhodobé) otravy týmto jedom nebývajú obvyklé, pretože organizmus má istú detoxifikačnú rezervu proti kyanidu. Zdravý dospelý organizmus dokáže zneškodniť približne 1 mg kyanidu na kilogram telesnej hmotnosti za hodinu. Takže príznaky otravy sa dostavujú až po vyčerpaní tejto detoxikačnej kapacity.

Monika s dcérou Klárkou boli zabité kyanidom postupne, nie naraz. Vraj ho dostávali v malých dávkach niekoľko dní. Zrejme požili menšie množstvo jedu vo veľkom objeme zriedeného roztoku. V opačnom prípade by zomreli takmer ihneď...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9