Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Chrípka už zúri: Kde trápi najviac Slovákov?

Vyliečte sa z chrípky, stačí len skúsiť pár trikov, ktoré vás zbavia choroby.
Vyliečte sa z chrípky, stačí len skúsiť pár trikov, ktoré vás zbavia choroby.

V 40. kalendárnom týždni bolo hlásených 54.506 akútnych respiračných ochorení (ARO), t. j. chorobnosť 1765,9/100.000 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto kalendárnom týždni. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom došlo k vzostupu chorobnosti o 7,2 percenta. Uviedol to hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Nitrianskom kraji, najnižšiu v Prešovskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine 0- až 5-ročných detí s chorobnosťou 4996,6/100.000.

Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1086 osôb, čo predstavuje dve percentá zo všetkých ARO.

Ochorenia hlásilo 63 percent lekárov pre deti a dorast a 54 percent praktických lekárov pre dospelých. Najvyššia proporcia hlásiacich lekárov bola zaznamenaná v Trnavskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji.

Ako chrípka a chrípke podobné ochorenia (CHPO) bolo v 40. kalendárnom týždni hlásených 4791 ochorení (chorobnosť 155,2/100.000), čo predstavuje 8,8 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Nitrianskom kraji, najnižšiu v Prešovskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine 15- až 19-ročných.

V 40. kalendárnom týždni bol prerušený výchovno-vzdelávací proces v ôsmich materských školách (v piatich v Košickom kraji a po jednej v Trenčianskom, Nitrianskom a Prešovskom kraji).

Ako to vyzerá v Banskobystrickom kraji?

O takmer deväť percent stúpol v Banskobystrickom kraji za týždeň počet chrípkových a chrípke podobných ochorení (CHPO). Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) bol vyšší o 5,5 percenta. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

V porovnaní s vlaňajškom je výskyt ARO rovnaký a výskyt CHPO nižší o tretinu. Podľa analýzy hlásení 54 percent lekárov pre deti a dorast a 51 percent lekárov pre dospelých, je v súčasnosti v absolútnych číslach chorých na ARO 5731 ľudí, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť 1670 na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov, hlásiacich v tomto týždni do systému počty chorých. Na chrípku ochorelo 389 ľudí, čo je prepočítaná chorobnosť takmer 114 na 100.000 obyvateľov.

RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Ešte stále sa na pôvode ochorení podieľajú predovšetkým vírusy, ktoré nespôsobujú ťažšie akútne ochorenia.

Najviac chorých v Rimavskej Sobote

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Rimavská Sobota (770), Lučenec (696), Žiar nad  Hronom (633) ale aj v okresoch Banská Bystrica a Žarnovica. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení, je najvyšší počet pacientov v okrese Lučenec, nasleduje Poltár, Žarnovica a Žiar nad  Hronom. Najviac chorých je medzi ekonomicky činným obyvateľstvom a deťmi základných škôl. Podstatne nižšiu chorobnosť evidujú epidemiológovia medzi seniormi.

Ako sa chrániť?

Za najúčinnejšiu ochranu proti uvedeným ochoreniam je podľa odborníkov celoročne konzumovať stravu bohatú na vitamíny, otužovať sa, pohybovať na čerstvom vzduchu, obliekať sa primerane počasiu. Najlepšou cestou ako sa chrípke vyhnúť, je dať sa zaočkovať. Keďže chrípkový vírus mení každý rok svoj charakter sú pre každú sezónu pripravené nové očkovacie látky. Vo vakcíne nie je celý vírus, ale len jeho časti a preto vakcína nemôže spôsobiť chrípkové ochorenie. Na  vytvorenie protilátok sú potrebné dva týždne, takže je žiaduce dať sa zaočkovať včas. Najvhodnejším obdobím na očkovanie je október a november. Budúci týždeň si budete môcť prečítať na Vyšetrení všetko o očkovaní proti chrípke!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9