Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Na trhu je nebezpečná kozmetika: Tejto by ste sa mali vyhnúť

Na trhu je nebezpečná kozmetika, ktorá môže ohroziť naše zdravie.
Na trhu je nebezpečná kozmetika, ktorá môže ohroziť naše zdravie.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii. Ide o dve kúry na vlasy a výrobok na bielenie zubov. Nebezpečné produkty nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Taliansku a v Nemecku, informovala hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická.

Medzi nebezpečnými výrobkami je kúra na vlasy pre profesionálne použitie Plastica Dos Fios značky SELAGEM TERMICA z Brazílie. Výrobok je v 1000 ml ružovej plastovej fľaši. Bola v ňom zistená prekročená povolená koncentrácia formaldehydu.

Nebezpečný je aj výrobok na bielenie zubov

Ďalej hygienici upozorňujú na výrobok na bielenie zubov pre domáce použitie pod názvom Home Whitening – tooth-whitening/bleaching products značky Whitesmile z Nemecka. Ide o výrobnú dávku LOT 12070. Je to farebný transparentný gél s bublinkami s jemnou sviežou arómou, balený v plastovej striekačke s čiernou špičkou v kartónovej škatuľke bielej a modrej farby. Výrobok obsahuje 12,5 percenta +/- 0,7-percentného peroxidu vodíka. Po aplikovaní výrobku môže dôjsť k podráždeniu alebo zvýšenej precitlivenosti zubov.

Pozor na keratínovú kúru

Tretím nebezpečným výrobkom je keratínová kúra na vlasy KeraHair – Premier Brazilian Keratin System značky BioNaza Cosmetics z Brazílie. Ide o výrobné dávky: 119 ml sprej v plastovej fľaši, 236 ml, 5248700201, plastová fľaša, 473 ml, 5248700210, plastová fľaša, 946 ml, 5248700202, plastová fľaša s otočným uzáverom, s modrou etiketou na výrobkoch. Kúra pozostáva zo štyroch výrobkov. Hygienici v nich zistili prekročenú povolenú koncentrácia formaldehydu.

Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike, varuje hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9