Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

REAKCIA tela po vypití KÁVY: Odborník vysvetlil ZÁHADU, ku ktorej dochádza po čiernom moku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Káva má zázračnú schopnosť. Nielenže nás preberie, ale tiež "preženie" na záchod. Ako je možné, že urýchli našu cestu na záchod? Čo sa vtedy deje v tele?

Doktor Sameer Islam prišiel s pravdou von na menshealth.com, prečo po každej šálke čierneho moku vedú naše kroky na toaletu. Málokto vie, ako je to možné a čo sa vlastne po vypití kávy deje v našom tele.

Čítajte tiež: Večerná RUTINA, ktorá vám ZMENÍ život: Takto sa LYŽIČKA medu pred spaním PREJAVÍ na TELE

Čo je za tým? 

Faktom je, že kofeínová šálka iniciuje tzv. gastrokolický reflex - vtedy sa žalúdok „prebudí“ a začne sa sťahovať. Takto to pokračuje zo žalúdka až do tenkého čreva a do hrubého čreva, z ktorého sa nakoniec vyprázdnite. Účinok je rovnaký u mužov i žien. 

Existuje domnienka, že práve kyslosť kávy pomáha stimulovať črevá. Káva, či už bez kofeínu alebo s ním, obsahuje kyselinu chlorogénovú, ktorá spúšťa vyššiu produkciu žalúdočnej kyseliny. Kyslosť spôsobí, že žalúdok presunie obsah von rýchlejšie ako zvyčajne. Ale opäť nie je jasné, ktoré zo stoviek chemikálií, nájdených v káve, sú za to zodpovedné. V každom prípade, svoju úlohu zohrávajú kávové zrnká a olej v nápoji. 

Môže trvať veľmi krátko, približne 10 minút, kým dôjde k spomínanému účinku. U väčšiny ľudí dôjde k maximálnej koncentrácii v krvi až po 45 minútach. Takže, ak plánujete dlhší výlet, nezabudnite sa pripraviť na potrebu vyprázdnenia po vypití nápoja. 

REAKCIA tela po vypití
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rovnaký efekt u iných nápojov? 

Aj káva bez kofeínu vás prinúti ísť na záchod, ale je pravda, že väčší efekt je pri nápoji s povzbudzujúcou látkou. Nezáleží na tom, či si do nej dáte mlieko alebo smotanu. Na druhej strane, tieto ingrediencie navyše môžu odstrániť niektoré pozitívne účinky, ktoré ponúka káva. Nehovoriac o prebytočných kalóriách a cukre. 

Tento efekt sa deje len pri káve. Napríklad po vypití energetického drinku pravdepodobne nepôjdete na toaletu. V samotných kávových zrnkách a oleji je niečo, čo vyvoláva stolicu, takže iné nápoje s kofeínom zvyčajne nemajú rovnaký účinok ako káva. 

Štúdia, ktorá vysvetľuje súvislosť

Existuje štúdia z roku 2018 s pacientmi, ktorí si dali kávu po absolvovaní operácie. Črevá sa obyčajne po operácii nechcú „prebudiť“, čo sa často prirovnáva k stavu, ktorý sa nazýva ileus (narušená fyziologická motilita čriev). To môže viesť k bolesti, nevoľnosti a zápche. Výsledky tejto štúdie ukázali, že konzumácia kávy zlepšila pohyb čriev po operácii. 

Momentálne prebiehajú ďalšie výskumy o tom, ako môže káva zlepšiť celkové zdravie čriev. Ukázalo sa, že pozitívne pôsobí na zdravie pečene, znižuje riziko rakoviny hrubého čreva, zlepšuje kognitívne funkcie, znižuje riziko kardiovaskulárnych úmrtí (CHF, srdcový infarkt, mozgová príhoda), cukrovky typu II, Parkinsonovej choroby a pod. 

REAKCIA tela po vypití
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Je to individuálne

Pacienti, ktorí majú IBS, nemusia mať reakciu na pitie kávy, najmä, ak majú ochorenia s  prevládajúcou zápchou. Ak však trpíte hnačkami, GERD, pálením záhy alebo máte problémy s laktózou, niekedy pitie nápoja tieto stavy zhoršia. U každého je to však inak. 

Každý človek je iný, pokiaľ ide o to, ako reaguje na účinky kávy. Existuje veľa faktorov: tolerancia voči kofeínu, či máte iné zdravotné problémy (syndróm dráždivého čreva, pálenie záhy), aký druh kávy pijete a pod. Avšak 400 miligramov (mg) kofeínu denne sa javí ako bezpečných pre väčšinu zdravých dospelých. To je zhruba množstvo kofeínu v štyroch šálkach kávy, 10 plechovkách koly alebo dvoch nápojoch energetických drinkov. Majte na pamäti, že skutočný obsah kofeínu v nápojoch sa veľmi líši, najmä medzi energetickými nápojmi. 

Viac o téme: KávaZdravieNápojKofeín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9