Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tragédia, ktorá zasiahla celý svet: Chlapca zabila syntetická marihuana!

Tragédia, ktorá vás zasiahne Zobraziť galériu (2)
Tragédia, ktorá vás zasiahne (Zdroj: Facebook.com)

Tento príbeh vás chytí za srdce! Connor Eckhardt, ktorý mal iba 19 rokov upadol do kómy po užití veľmi nebezpečnej syntetickej marihuany nazývanej K2. Jeho mozog prestal pracovať a v nemocnici bol vyhlásený za mŕtveho. Jeho životne dôležité orgány rodičia dobrovoľne darovali.


Už niekoľko rokov sa dajú nebezpečné zmesi korenín ľahko kúpiť v internetových obchodoch. Odborníci zistili, že tieto umelé kanabinoidy obsahujú veľmi nebezpečné látky, ktoré ovplyvňujú nervovú sústavu. Patria medzi najžiadanejšie po marihuane.

Chlapec sa rozhodol sám

Stačilo jedno nesprávne rozhodnutie, ktoré ho stálo život! Mladý Connor užil výrobok s názvom K2. Vzápätí mu prestal mozog úplne fungovať! Po 4 dňoch, ktoré s ním rodina strávila v nemocnici, bol Connor odpojený od prístrojov. Aj keď prišli o svojho milovaného syna a brata, chceli zachrániť životy iným a tak darovali jeho orgány.

Tisíckrát silnejší ako marihuana

Spice, známy aj pod názvom K2, je zmes zelených bylín, ktoré sa striekajú špeciálnymi chemikáliami a následne sa z nich vyrába zmes podobná pravému konope. Táto syntetická droga je však až 1000-krát silnejšia a nebezpečnejšia! Používa sa na fajčenie alebo sa z nej robí lúh. Často sa mieša aj s inými drogami. Malý 3-gramový balíček tejto drogy stoji okolo 20 – 30 eur. Predaj je nelegálny. Spice produkty sú populárne hlavne medzi mladými ľuďmi a z nelegálnych drog sa najviac používajú na vysokých školách. Sú na druhom mieste za marihuanou!

Spice produkty

Spice produkty sú dostupné v niektorých špecializovaných obchodoch a sú žiaľ stále čoraz väčším internetovým fenoménom. Prieskum EMCDDA potvrdil, že uvedené výrobky sú dostupné na národných webových stránkach v dvoch tretinách krajín Európskej únie, ale súčasná dostupnosť sa dá ťažko odhadovať.

V Austrálii je zákaz predaja

Therapeutic Goods Administration v Austrálii zaviedla všeobecný zákaz predaja akéhokoľvek typu syntetických kanabinoidov kvôli ich škodlivým účinkom.

Connor Eckhardt (druhý zľava) so svojou rodinou. Foto: Facebook.com
Zobraziť galériu (2)
Connor Eckhardt (druhý zľava) so svojou rodinou. Foto: Facebook.com  (Zdroj: Facebook.com)

Účinky syntetickej marihuany

Užívatelia tejto drogy opísali podobné účinky ako u marihuany. Ide hlavne o lepšiu náladu, pocity relaxácie, zmenené vnímanie a v niektorých prípadoch sú tieto účinky ešte silnejšie ako u marihuany. Užívatelia hlásia psychotické účinky ako je extrémna úzkosť, paranoja a halucinácie.

Droga je veľmi nebezpečná

Medzi ďalšie negatívne účinky tejto drogy patria:

  • Rýchly srdcový tep.
  • Vracanie.
  • Nepokoj.
  • Zmätenosť.
  • Halucinácie.

Táto droga môže tiež zvyšovať krvný tlak a spôsobiť zníženie prekrvenia srdca (ischémia myokardu). V niektorých prípadoch môže spôsobiť aj infarkt. Používatelia cítia abstinenčné príznaky a vzniká na ňu závislosť.​

Varujú ostatných

Connorova rodina teraz varuje ostatných o rizikách užívania syntetickej marihuany. Založili stránku na sociálnej sieti, kde zverejnili vlastné posolstvo, ktoré chcú rozširovať medzi ľudí, najmä medzi mladých. Ich príbeh dojal celý svet!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9