Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Koniec najväčšiemu nezmyslu o káve: Je rovnako dobrá ako voda

Už neplatí, že káva odvodňuje!
Už neplatí, že káva odvodňuje! (Zdroj: photl.com)

Mnohí sa vyhýbajú káve, lebo odvodňuje. V skutočnosti je však niekoľko šálok kávy denne výborných pre hydratáciu organizmu rovnako ako voda!

Medzi ľuďmi sa šíri mýtus, že káva dehydratuje. Sú o tom presvedčení a za dôkaz považujú fakt, že sa v niektorých kaviarňach podáva ku káve aj pohár vody. Vedeli ste o tom, že voda slúži len na to, aby si zákazník prečistil chuťové poháriky?

Viac ako 80 rokov veríme tejto fáme

Podľa športovej vedkyne Sophie Killer pochádza myšlienka, že káva dehydratuje, z výskumu vykonanom na vzorkách kofeínu z roku 1928. Viac ako 80 rokov preto koluje medzi ľuďmi fáma, že voda pripravuje ľudský organizmus o vodu. Po realizácii vlastného výskumu však vedkyňa tvrdí pravý opak.

"Odhaduje sa, že ľudia vypijú 1,6 biliónov šálok kávy na svete každý deň. Je preto zaujímavé vedieť, či káva prispieva k hydratácii organizmu, alebo či spôsobuje dehydratáciu," povedala Sophie Killer.

Výskum zistil pravý opak

Odborníci z Univesity of Birmigham na čele so Sophie Killer zrealizovali výskum, kde 50 zdravých mužov vypili jeden deň niekoľko pohárov vody a druhý deň zase kávu. Počas štúdie jedli pritom rovnaké pokrmy, mali zakázaný alkohol a cvičenie. Odber krvi a moču ukázal, že boli rovnako dobre hydratovaní počas oboch dní, aj keď pili kávu.

Káva tak môže byť rovnako prospešná pre ľudský organizmus ako voda. Kofeín a iné zlúčeniny v káve totiž na seba pôsobia celkom inak, ako tomu bolo v minulosti. Nemá žiadne močopudné účinky, pričom sa môžu objaviť len v niektorých prípadoch, napr. malej a silnej kávy - pravého pressa. Samozrejme, záleží aj od toho, akým množstvo vody kávu zalievate. Každopádne, milovníci kávy majú dôvod na radosť. Nemusia sa jej už toľko vyhýbať!

Niektorí s tým nesúhlasia

Nájdu sa i odborníci, ktorí nesúhlasia s týmto tvrdením. Podľa nich by po každej šálke kávy alebo čaju mal nasledovať pohár vody ako ochrana proti dehydratácii. Ako však povedala vedkyňa Sophie Killer, jej štúdia jednoznačne ukazuje, že káva nedehydratuje – aspoň vtedy, keď je spotrebovaná v miernom množstve.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín odporúča, že by ženy mali vypiť približne 2,8 litra tekutín a muži 3,5 litra tekutín denne. Nebojte sa preto zaradiť do pitného režimu aj kávu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9