Keď voda zabíja: Je pitný režim v skutočnosti len podvod?

Dávajte si pozor na pitie veľkého množstva vody.
Zdroj: photl.com
2014-01-22 18:07:00

Zo všetkých strán počúvame, aby sme nezabudli na pitný režim, ktorý je veľmi dôležitý. Ale pozor na to, aby ste to neprehnali. Rovnako, ako môže pomôcť, môže i zabíjať!

Každý chce byť štíhly a hlavne zdravý. Preto je dôležitý pravidelný príjem vody, ktorý má však svoje obmedzenia. Na svete pribúda ľudí, ktorí sa snažia piť čo najviac, ža sú na tom závislí - tzv. aquaholici.. Pitná mánia je na vzostupe! Že ide o vážny zdravotný stav svedčí niekoľko prípadov, kedy nadmerné množstvo vody spôsobilo takmer ľudskú smrť. Táto závislosť je rovnako silná, ako keby niekto podľahol drogám či alkoholu.

Takto môže zničiť organizmus

Pitnej mánii prepadla bežkyňa Kate Moriová, ktorá je živým dôkazom toho, ako môže táto tekutina zničiť ľudský organizmus. Vypila toľko vody, až to jej organizmus nezvládol a skolaboval. Čo je na tom najhoršie, lekári jej paradoxne ako prvú pomoc dali pohár vody. To však netušili, koľko litrov už mala v sebe. Zistili to až v nemocnici, kde jej diagnostikovali opuch mozgu. Športovkyňa sa po tejto nepríjemnej skúsenosti rozhodla šíriť osvetu o pití vody, ktoré má svoje obmedzenia.

Podobný prípad sa stal aj britskému hercovi Anthony Andrewsovi. Každý deň vypil 5 litrov vody. Bol si totiž istý, že mu to robí dobre na hlasivky. Počas divadelného predstavenia ho však našli hereckí kolegovia v zákulisí v bezvedomí .

Výživový poradca Ing. Libor Javro súhlasí, že voda môže ohroziť naše zdravie. Avšak, to by jej človek musel vypiť extrémne veľké množstvo.

„Príliš nadmerné pite vody môže v ľudskom organizme spôsobiť najmä zvýšené riedenie biologicky aktívnych látok, a tým znižovať ich funkciu. Pri extrémnom pití vody môže človek dokonca zomrieť, najmä v dôsledku extrémne vysokom obsahom vody v krvi, avšak takýto príjem je len hypoteticky. Také množstvo vody, ktoré by musel človek vypiť, aby mu zlyhala srdcová činnosť, je bez extrémizmu a podpory suplementov nemožná,“ povedal Ing. Libor Javro.

Voda bez pozitívnych účinkov?

Pitie dostatočného množstva vody pomáha našim obličkám, odplavuje škodlivé látky z tela, pomáha našej pokožke vyzerať dobre, udržiava správnu funkciu čriev a zvyšuje koncentráciu. Ďalej udržiava rovnováhu telesných tekutín a ich funkcií, ako napr. trávenie, vstrebávanie, tvorba slín atď. Je to pravda, že má voda takého benefity?

Servítku pred ústa si rozhodne nedávajú profesori Stanley Goldfarb a Dan Negoian z Univerzity of Pennsylvania vo Filadelfii. Jednoznačne nesúhlasia s týmto tvrdením, podľa nich sa doteraz nepodarilo preukázať, že by voda mala až takéto blahodarne účinky pre ľudský organizmus. Navyše, podľa nich nie je žiadny vedou podložený dôvod, aby musel zdravý človek vypiť v miernom klimatickom pásme denne dva a viac litrov tekutiny.

Podľa Libora Javra žije každý človek v inom klimatickom prostredí a má inú váhu. Preto je veľmi individuálne, koľko vody by mal každý vypiť. Podľa neho by však mal byť pitný režim 2 až 3 litre vody denne.

„Optimálne množstvo prijímanej vody je individuálne od pohlavia, váhy, fyzického zaťaženia, klimatických podmienok. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že sa pohybuje okolo 2-3 l za deň. Optimálna vodná bilancia organizmu automaticky vyvoláva pozitívne účinky na bunky, tkaniva a organy celého ľudského tela. Preto netreba zabúdať na optimálny pitný režim,“ tvrdá Ing. Libor Javro.

Nie viac ako 5 litrov

Kde je teda pravda? Zatiaľ čo profesori z Filadelfie zaryto tvrdia, že voda nemá zďaleka také pozitívne účinky na organizmus, ako sa hovorí a že nie je dokázané, že by mal človek vypiť dva litre tekutiny, výživový poradca Libor Javro má na to iný názor. V každom prípade sa držte vody i naďalej, no určite do seba nelejte 5 litrov denne. Jedine, že by ste sa nachádzali v  tropickom klimatickom pásme...

2014-01-22 18:07:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia