Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Šokujúce výsledky výskumu: Sú sušienky viac návykové ako kokaín?

Známe sušienky sú údajne návykové viac ako kokaín.
Známe sušienky sú údajne návykové viac ako kokaín. (Zdroj: profimedia.sk)

Internetom sa šíri správa, ktorá mnohých šokovala. Jedna štúdia údajne zistila, že známe sušienky od výrobcu Nabisco sú viac návykové ako kokaín. Je to skutočne pravda?

Sušienky od americkej spoločnosti Nabisco sú známe na celom svete. Sú charakteristické pre svoje kakaové kolieska a bielu náplň s vanilkovou príchuťou uprostred.

Návykovejšie ako drogy

Profesor psychológie a jeho tím študentov na univerzite v Connecticute zrealizovali štúdiu na podnet študentky neuro-vedeckého odboru Jamie Honohan. Bola vypracovaná za účelom preskúmania potenciálnej návykovosti jedál s vysokým obsahom tukov a cukrov.

„Náš výskum podporil teóriu o tom, že potraviny s vysokým obsahom tukov a cukrov stimulujú mozog rovnakým spôsobom, ako drogy. To môže pomôcť objasniť príčiny, prečo niektorí ľudia nedokážu odolať jedlu aj napriek uvedomovaniu si jeho škodlivých účinkov,“ povedal profesor Schroeder.

Výskumníci prezentovali výsledky štúdie ako šokujúce a prelomové. Údajne zistili, že sušienky aktivovali u myší viac neurónov v ich mozgových centrách pre pôžitok, ako drogy. Tým sa podporila hypotézu, že jedlá s vysokým obsahom cukrov a tukov je možné považovať za návykové látky.

„Toto môže byť problémom aj pre širšiu verejnosť. Všeobecne sa zdravotné riziká prisudzujú drogám ako kokaín alebo morfium, no potraviny s vysokým obsahom cukru a tuku predstavujú ešte väčšie riziko. To preto, že na rozdiel od drog sú oveľa prístupnejšie,“ povedala študentka Jamie Honohan.

Je to nezmysel?

Na internete sa objavili negatívne reakcie mnohých ľudí, ktorí označujú výsledky výskumu za nepravdivé. Ani britské noviny The Guardian s tvrdením vedcov z univerzity v Connecticute nesúhlasia. Podľa nich nikdy túto hypotézu netestovali.

Údajne zrealizovali taký výskum, v ktorom len vyskúšali preferencie u myší. Tie dali do bludiska, kde na jednej strane boli známe sušienky a na druhej ryžové koláčiky. Samozrejme, že sa myši vybrali skôr na stranu, kde boli známe sušienky, ktoré dostali na začiatku pred výskumom. Je logické, že ak je niekomu niečo príjemné, s veľkou pravdepodobnosťou si to bude chcieť znova zopakovať. Ak vám chutí jedlo, neskôr sa k nemu radi vrátite. A tak to bolo i v prípade myší. To však ani zďaleka neznamená, že sú sušienky návykové ako kokaín. Podľa britských novín ide o mylné tvrdenie.

Deti by sa im mali vyhýbať

Aj keď mnohí vyvracajú , že by boli sušienky rizikovejšie ako drogy, na druhej strane pre deti môžu byť škodlivé. Ale to sa týka všetkých sladkostí. Ak rodičia doprajú svojmu dieťaťu každý deň nejaké cukríky, či iné sladkosti, neskôr môžu mať vážne zdravotné, ale i psychické problémy. Cukor prispieva k rozvoju obezity a navyše sladkosti prehlbujú hyperaktivitu. Môžu za to rôzne prísady ako emlugátory, konzervačné látky, či farbivá. Sú zodpovedné aj za alergie, astmu, ekzémy či tráviace ťažkosti. Cukor navyše nabúrava imunitný systém nielen detí, ale aj dospelých.

Máloktorý rodič neodolá nevinným detským očkám, ktoré si vypýtajú v obchode nejakú sladkosť. Myslite na to, že raz za čas im môžete dopriať sladkú dobrotu, no nie každý deň!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9