Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odhalené: Toto je pravý dôvod, prečo neviete skoncovať s fajčením

Skoncovať s fajčením je pre mnohých obtiažne.
Skoncovať s fajčením je pre mnohých obtiažne. (Zdroj: photl.com)

Ruku na srdce. Koľkokrát ste si povedali, že cigareta, ktorú fajčíte, je už naozaj tá posledná? Aj keď viete o zdravotných rizikách cigariet, napriek tomu sa tejto neresti neviete zbaviť. Ak chcete s nimi nadobro skoncovať, nebudete potrebovať len silnú vôľu, ako ste si doteraz mysleli. Pevná vôľa je síce dôležitá, no nestačí.

Ide o neurologický problém

Práve ste povedali, že si už nikdy nezapálite cigaretu. Nejaký čas sa vám to darí, no až dovtedy, kým neuvidíte, či už na fotke, v časopise či v televízii, fajčiaceho človeka. Dostanete neprekonateľnú chuť a opäť sa dostanete tam, kde ste boli. Siahnete po cigarete.

Práve vtedy sa vo vašom mozgu aktivuje oblasť s názvom dorzálne striatum. Tá je zodpovedná za automatické reakcie na podnety, no nemožno ju vedome kontrolovať. Pri odvykaní tak nejde len o pevnú vôľu, ale o neurologický problém.  

Toto je dôvod, prečo sa mnohým nedarí prestať s fajčením. Len málokto skutočne zavesí cigarety na klinec. Akonáhle fajčiar prestane s týmto zlozvykom, jeho mozog začne byť mimoriadne aktívny. Preto pohotovo reaguje na akékoľvek podnety, ktoré súvisia s fajčením.

Pevná vôľa nestačí

Odborníci sú presvedčení, že fajčiari potrebujú od lekárskej vedy väčšiu oporu pri odvykaní. Rozhodne nebude stačiť, ak ich budú presviedčať, že musia mať len silnú vôľu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9