Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kvôli alkoholu na nemocničné lôžko: Týmto všetkým si prejdete!

Kvôli alkoholu môžete ľahko skončiť v nemocnici!
Kvôli alkoholu môžete ľahko skončiť v nemocnici! (Zdroj: profimedia.sk)

Ak si dáte alkohol, riskujete otravu alkoholom. O tom už každý vie, no pozrite sa na to inak. Ak sa kvôli tejto neresti dostanete do nemocnice, zdravotnícky personál bude mať plné ruky práce.

Pre lepšiu predstavu nazrite do nemocničnej izby a zistite, čo všetko robia lekári s človekom, trpiacim na otravu alkoholom, aby mu zachránili život!

K otrave alkoholu dochádza hlavne vtedy, keď človek vypije v krátkej dobe veľké množstvo alkoholu. Príznakmi sú zmätenosť, zvracanie, kŕče, zmeny v dýchaní, modrá koža a bezvedomie. Otrava alkoholu je nepochybne závažný stav, pri ktorom môže človek zomrieť. Je teda nevyhnutné, aby dostal okamžitú lekársku pomoc. 

Monitorovanie

Osoba s podozrením na otravu alkoholom musí byť dôkladne sledovaná. Monitoruje sa  metabolizácia alkoholu, čím lekári zistia, ako rýchlo sa jeho telo zbaví alkoholu. Nemocničný personál bude pravdepodobne sledovať jeho vitálne funkcie a dýchanie a vykoná liečbu podľa potreby. Otrava alkoholom môže viesť k poškodeniu mozgu, ktorý je tiež monitorovaný, takže je veľmi dôležité, aby sa z toho dotyčný dostal čo najskôr.

Ochrana dýchacích ciest

Nemocničný personál nesmie zabúdať na ochranu dýchacích ciest u osoby trpiacej otravou alkoholom. Tak sa pomôže zabrániť problémom s dýchaním. Ak je niekto kvôli otrave v bezvedomí, môže zvracať a zadusiť sa, ak nebude sledovaný. Otrava z dôvodu nadmernej konzumácie alkoholu môže spôsobiť nepravidelné a spomalené dýchanie. Zdravotnícky personál bude tieto problémy riešiť vtedy, keď sa dotyčná osoba zotaví.

Terapia kyslíkom

Kyslíková terapia pomáha osobe, ktorá má problémy s dýchaním kvôli alkoholu. Podľa National Heart, Lung and Blood Institute je táto terapia podávaná niekoľkými spôsobmi. U niektorých je kyslík čerpaný rúrkou cez nos, u ďalších je poskytnutá pomoc prostredníctvom tvárovej masky a iným vďaka tracheostomickej kanyle, teda rúrke, ktorá je zavedená do hrdla pacienta.

Intravenózne tekutiny

Aby sa zabránilo dehydratácii, pacientovi sú podávané intravenózne tekutiny (prostredníctvom injekcie). K dehydratácii dochádza v dôsledku zvracania. Ak je neliečená, hrozia záchvaty, poškodenie mozgu a smrť. Preto je dôležité podávanie tekutín i prostredníctvom injekcie priamo do žily, čo však môže byť vykonané len v nemocnici. Osobe s otravou alkoholu môže zachrániť život len odborná lekárska pomoc v nemocniciach.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9