Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Šokujúce zistenie: Ženy zabije fajčenie skôr ako mužov

Fajčenie ohrozuje ženy viac ako mužov.
Fajčenie ohrozuje ženy viac ako mužov.

Ak si myslíte, že ste vyhrali tým, že si denne zapálite menej cigariet ako predtým, nie je tomu tak. Hlavne, ak ste ženy. Nežnejšie pohlavie totiž ohrozuje fajčenie viac ako mužov, čo uviedla nová štúdia. Riziko vzniku rakoviny je tak pravdepodobnejšie u žien. A nezáleží na tom, či ste si zapálili o jednu cigaretu menej alebo nie.

Štúdia bola publikovaná v časopise Cancer Epidemiology, Biomarkers nad Prevention a uviedla, že po preskúmaní zdravotných záznamov 600-tisíc pacientov sa prišlo na to, že riziko hrubého čreva spojené s fajčením bolo dvakrát vyššie u žien ako u drsnejšieho pohlavia. Zarážajúce je, že sa to týkalo aj žienj, ktoré fajčili menej ako muži. Vyššie riziko tohto typu rakoviny pritom bolo u tých, ktoré fajčili od 16 rokov, a ktoré fajčili celé desaťročia.

Výskum priniesol i pozitívny záver

Aj keď je tento záver štúdie smutný, výskumom sa zistila aj dobrá správa. Tie ženy, ktoré prestali fajčiť do štyridsiatky, mali výrazne znížené riziko predčasného úmrtia. Na skoncovanie s fajčením teda máte ešte čas!

Zrejme sú citlivejšie

Otázkou ostáva, čo konkrétne spôsobuje to, že ženy môže fajčenie zabiť skôr ako mužov. Výskum zdôraznil, že je to pravdepodobne tým, že ženy môžu byť oveľa citlivejšie na toxické účinky cigaretového dymu ako muži.

Ako je to s pasívnym fajčením?

Iná štúdia publikovaná v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism poukázala na škodlivosť pasívneho fajčenia. Zistila, že pasívne fajčenie zvyšuje riziko ochorenia srdca u dievčat do 20 rokov, no u dospievajúcich chlapcoch sa to takto neprejavili.

Tieto dva výskumy sa zaradili medzi stovky ďalších, ktoré len potvrdzujú škodlivosť fajčenia. Aj keď ženy ohrozuje viac ako mužov, to neznamená, že by sa drsnejšie pohlavie nemalo vzdávať cigariet. Bez ohľadu na vek či pohlavie – každý by si mal uvedomiť, že ich fajčenie zabíja a skoncovať s touto neresťou.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9