Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Reakcia mozgu na alkohol je šokujúca: Bunky poškodí už za 6 minút

Dávajte si pozor na alkohol, dokáže poškodiť mozgové bunky už za niekoľko minút. Zobraziť galériu (2)
Dávajte si pozor na alkohol, dokáže poškodiť mozgové bunky už za niekoľko minút.

Vedci z Heidelberskej univerzity zistili, že alkohol dokáže poškodiť mozgové bunky človeka omnoho rýchlejšie, ako sa doteraz predpokladalo. Alkohol poškodí mozog už za niekoľko minút.

Aj keď sú neblahé účinky alkoholu na ľudský mozog známe, nemeckí vedci sa rozhodli zistiť, ako dlho trvá, kým sa alkohol dostane do mozgu človeka, kde spôsobuje prudké zmeny.

Experimentu sa podrobilo 15 dobrovoľníkov, z toho 8 mužov a 7 žien. Skúmalo sa, ako rýchlo reaguje mozog na alkohol. Všetci účastníci dostali poháre s alkoholom, zatiaľ čo ležali pod röntgenom, ktorý röntgenoval ich mozgy.

Sledovali najmenšie zmeny v mozgu

Dobrovoľníci výskumu mali za úlohu vypiť toľko alkoholu, aby ich krv obsahovala 0,5 až 0,6 promile. Tejto hodnoty sa dá dosiahnuť vypitím približne troch pohárov piva alebo dvoch pohárov vína. Pomocou röntgenu mohli odborníci pozorovať i tie najmenšie zmeny v mozgových bunkách, ktoré zapríčinil alkohol.

Mozog poškodený už po 6 minútach

Zistili, že len 6 minút od konzumácie alkoholu stačilo k tomu, aby sa poškodil mozog skúmaných osôb. Neurológ z Heidelberskej univerzitnej nemocnice doktor Armin Biller povedal, že pri zvyšujúcej sa koncentrácii alkoholu v krvi sa oslabujú chemické látky, ktoré normálne chránia mozgové bunky.

Trvalo ho poškodzuje

Výsledok nemeckého výskumu ukázal, že mierne popíjanie alkoholických nápojov dokáže ešte ľudský mozog zvládnuť, ale nadmerné užívanie alkoholu môže spôsobiť trvalé poškodenie mozgu.

Doktor Biller upozornil: „Predpokladáme, že schopnosť uzdraviť sa z účinkov alkoholu sa znižuje, ako sa konzumácia alkoholu zvyšuje.

Muži i ženy reagujú na alkohol rovnako

Nemeckí lekári prekvapivo prišli k záveru, že ženský i mužský mozog reaguje na alkohol v krvi rovnako. Pritom je známe, že ženy sú obvykle citlivejšie na účinky alkoholu a rýchlejšie sa opijú.

Škodlivé účinky potvrdil aj iný výskum

Podobnú štúdiu robili vedci aj v Amerike, kde zistili, že alkoholici, ktorí si dopriali viac ako 14 alkoholických nápojov týždenne, mali až o 1,6 percent menší mozog než abstinenti. Pritom za normálneho procesu starnutia sa ľudský mozog zmenšuje len o 0,19 percent za rok.

Tieto dva výskumy sú dôkazom toho, aké škodlivé účinky má alkohol na ľudský organizmus. Ak vám záleží na zdraví, oplatí sa alkohol radšej vymeniť za väčšie množstvo čistej vody, ktorá má veľa blahodárnych účinkov na zdravie.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9