Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Skoncovať s fajčením sa oplatí: Ak sa vzdáte len päť cigariet denne, znížite riziko úmrtia

Zahaste cigaretu a znížite riziko úmrtia!
Zahaste cigaretu a znížite riziko úmrtia!

Je známe, že fajčenie je rizikovým faktorom srdcového ochorenia. Preto sa s tým mnohí fajčiari pokúšajú prestať, aj keď väčšinou sa im to nedarí. Majú však novú motiváciu! Stačí, ak sa vzdajú pár cigariet denne a už budú mať pevnejšie zdravie! Vedci z Izraela zistili, že ak si zapália len o menej ako päť cigariet denne, riziko úmrtia sa zníži až o 18 %!

Izraelskí vedci sledovali 13 rokov 1 500 pacientov, ktorí boli prijatí do nemocnice po svojom prvom srdcovom záchvate. Ukázalo sa, že tí, ktorí nikdy nefajčili alebo s fajčením pred nejakým časom prestali, mali najlepšie vyhliadky na prežitie.

Mali nižšie riziko úmrtia

Výskum tiež ukázal, že tí, ktorí sa síce nedokázali fajčenia úplne vzdať, ale znížili denný počet zapálených cigariet, boli zdravší. Každá redukcia počtu cigariet o päť viedla k zníženiu rizika úmrtia až o 18 % - v porovnaní s tými, ktorí fajčiť úplne prestali a mali riziko znížené o 40 – 48 %. Výskum tak jasne potvrdzuje, že i ten najmenší pokus o skoncovanie s fajčením môže zlepšiť zdravie a zachrániť život!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9