Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Naordinujte si hudbu pre zdravie: Lieči rovnako ako masáž

Počúvanie hudby dokáže liečiť.
Počúvanie hudby dokáže liečiť.

Proti stresu, depresiám alebo bolestiam hlavy sa dá bojovať viacerými spôsobmi. Buď sa môžeme zveriť do rúk lekárom alebo sa môžeme spoľahnúť na účinnosť niektorých liečivých byliniek. Stále viac zástancov na Slovensku má muzikoterapia, ktorá má rovnaké liečebné účinky ako masáž.

Pri muzikoterapii ľudia siahnu po kazete, či cédéčku s relaxačnou hudbou, zatvoria oči a nevnímajú nič iné, len hudbu. Jej rytmus a harmónia, striedanie zvukov a ticha pôsobí veľmi silno na naše zmysly. Cieľom takejto liečby je upravovať, udržiavať a zlepšovať mentálne a fyzické zdravie človeka.

Má liečivé účinky

Muzikoterapia má liečivé účinky na telesné orgány, pozitívne ovplyvňuje psychiku človeka a uvoľňuje endorfíny – hormóny šťastia. Pri počúvaní upokojujúcej melódie sa človeku môže upraviť krvný tlak, znižuje sa napätie, nespavosť, srdcové ochorenia a bolesti hlavy. Pomáha pri depresiách, astme, pri liečbe drogových závislostí alebo zažívacích problémoch.

Lieči rovnako ako masáž

Nedávny výskum v Amerike zistil, že liečba hudbou má rovnaké účinky ako masáž. Americkí vedci z Inštitútu pre výskum zdravia dospeli k záveru, že polihovanie v kresle a počúvanie relaxačnej hudby je rovnako účinné ako masírovanie.

U pacientov s chorobnou úzkosťou sa po desiatich hodinách masáže znížili príznaky až o polovicu. Rovnaký výsledok zaznamenali aj tí, ktorí len relaxovali a počúvali hudbu.

Na rozdiel od masáže má muzikoterapia veľkú výhodu. Hudbu môžete aj doma počúvať a má nižšie náklady, kým za pravidelnú masáž musíte platiť peniaze. Muzikoterapia je alternatívou, ako sa zbaviť fyzických a psychických problémov.

Dajte si „hudobnú tabletku“

Ak máte zdravotný alebo psychický problém, siahnite po „hudobnej tabletke“, ktorá môže urýchliť priebeh uzdravovania. Stačí len zatvoriť oči, ponoriť sa do hudby a vnímať len jej tóny a rytmus.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9