Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najznámejší diétny trik pod lupou: Je dobré nejesť po šiestej hodine večer?

Odmietanie jedla vo večerných hodinách nie je najlepším riešením, ako schudnúť!
Odmietanie jedla vo večerných hodinách nie je najlepším riešením, ako schudnúť! (Zdroj: profimedia.sk)

Nič nejem po šiestej hodine večer! Najrozšírenejší diétny trik, ktorému mnohí veria. Je však dobré takýmto spôsobom chudnúť? Na prvý pohľad možno vyzerá ideálne, keďže do určitej hodiny môžete takmer čokoľvek jesť, no keď sa na to lepšie pozriete, pochopíte, že ide o jeden z najväčších mýtov.


Nejedzte po piatej, šiestej, či po siedmej hodine večer a schudnete! Isto ste už o tom počuli. Takýto spôsob zhadzovania prebytočných kíl však nie je správny. Ide o jeden z najrozšírenejších nezmyslov, ktoré sa týkajú chudnutia!

Organizmus sa vám za to nepoďakuje

V prvom rade je dôležité si uvedomiť, že nebudete štíhli, ak vynecháte akékoľvek jedlo po šiestej hodine večer. Trik spočíva v tom, nechať oddýchnuť trávenie približne 8 hodín. Toľko času by ste mali mať medzi večerným jedlom a následnými raňajkami. Nezabúdajte, že posledné jedlo by ste mali prijať aspoň 2 hodiny pred spaním.

Ak však chodíte spávať o polnoci, naposledy sa najete o 17-tej a potom až ráno, kilogramy vám v tomto prípade síce nehrozia, ale organizmus sa vám za to nepoďakuje. Budete unavení a metabolizmus bude pomalšie pracovať. Organizmus by nemal byť určite bez príjmu jedla viac ako 10 hodín!

Máte za sebou nabitý deň, kvôli ktorému ste sa nestihli do šiestej hodiny najesť a už nechcete večerať? Nič horšie ste nemohli urobiť.

Čo vám hrozí?

Okrem toho, že kvôli vynechanej večere sa vám spomalí metabolizmus, hrozí vám aj vlčí hlad. Ten vás ľahko môže v noci prebudiť a donútiť vyplieniť chladničku. Takéto počínanie vám zaťažuje tráviaci trakt. V noci by ste mali spať, ak sa však najete, telo si získanú energiu uloží v podobe tuku, keďže ju nemá na čo spotrebovať.

Aj s týmto sa môžete stretnúť, ak vynecháte večeru:

  • Žalúdočné vredy - Ak máte prázdny žalúdok, môžu sa vám v ňom vytvoriť tráviace šťavy. Tie sa zahryznú do žalúdočnej sliznice a vyhĺbia vred.
  • Kvôli vyhladnutému žalúdku budete mať hrôzostrašné sny.
  • Ráno sa zobudíte unavení.

V každom prípade by ste nemali večere vynechávať. Ak chcete schudnúť a chodievate spávať neskoro, mali by ste si dokonca dopriať aj druhú večeru a za celý deň zjesť tak 5-6 porcií jedla. Tak vám bude správne fungovať metabolizmus a začnete chudnúť!

Akú večeru si dopriať?

Teraz už viete, ako sú večere dôležité. No do čoho je dobré sa zahryznúť? Najideálnejšie je ľahké jedlo, zložené hlavne z bielkovín a vlákniny. Dajte si celozrnné pečivo s nátierkou alebo zeleninu. Vláknina vám spoľahlivo zaplní žalúdok a prospeje imunite, črevám a zníži riziko hladiny cholesterolu v krvi. Výbornou voľbou je aj hutnejšia polievka – zeleninová, paradajková alebo špargľová. Nič nepokazíte, ak dostanete chuť tiež na chudé mäso a ryby. Chodievate neskoro spávať? Druhá večera môže byť vo forme tvarohu alebo jogurtu.

Ako je to s večerným maškrtením?

Pozor na maškrtenie pri televízií. U mnohých je veľkou chybou, že ak si doprajú ľahkú večeru, potom to doháňajú večer rôznymi maškrtami, ktoré línii skôr uškodia ako pomôžu. Ak potrebujete pri televízii niečo chrúmať a vaše chúťky neuspokojí zelenina, môžete vyskúšať domáci popcorn. Urobte si ho len tak nasucho s kvapkou olivového oleja a s morskou soľou. Malá miska popcornu by vám mala stačiť! Skúste sa však večernému dezertu vyhnúť.

Čo na to hovorí náš odborník?

S vynechaním večere nesúhlasí výživový poradca Libor Javro, ktorý upozorňuje na energetický deficit.

„Mýtus nejesť potraviny po 18-tej považujem za jeden z najhorších, ktoré sa vyskytujú medzi ľuďmi. Príjem energie má byť závislý od fyzickej a psychickej aktivity. Preto, pokiaľ chodí niekto spávať o 24-tej hodine a konzumoval posledné jedlo o 18-tej, vychádza mu dlhý energetický deficit, ktorý nie je vhodný pre jeho organizmus. Preto najvhodnejšie je konzumovať posledné jedlo 2 hodiny pred spaním s optimálnou konzumáciou potravín (zelenina, ovocie, syry, kvalitné mäso),“ povedal Libor Javro v online rozhovore v magazíne Vysetrenie.sk

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9