Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šokujúce príbehy chorých: Keď túžba po dokonalom tele zabíja

Mentálna anorexia je vážnou chorobou, stále viac dievčat sa chudnutím dopracuje až k smrti.
Mentálna anorexia je vážnou chorobou, stále viac dievčat sa chudnutím dopracuje až k smrti.

Sú krásne, upravené a hlavne štíhle. Takmer každá žena chce mať postavu ako modelky z prehliadkových mól. Preto mnohé z nich skúša množstvo diét, ktoré by ich priblížili k tomuto snu. Niektorým sa to však vymkne z rúk. Pod vidinou dokonalej štíhlej postavy zájdu až tak ďaleko, že si privodia mentálnu anorexiu - zákernú chorobu, ktorá neničí len telo, ale i dušu. Svedčia o tom skutočné príbehy žien, ktorých zabila túžba po bezchybnom tele.

Keď za smrť môže vlastná matka

Francúzska herečka a modelka z Francúzska Isabelle Caro túžila po dokonalej postave. Viac však po tom túžila jej vlastná matka, ktorá chcela mať z dcéry štíhlu ženu, ba čo je šokujúce, trpela fóbiou, že jej dcéra vyrastie. Preto ju stále merala a vážila a tak u nej vypestovala mentálnu anorexiu už v 13. rokoch. Od vtedy trpela anorexiou, ktorá ju fyzicky i psychicky doslova ničila.

S touto zlou skúsenosťou sa chcela podeliť i s ostatnými dievčatami a ženami a varovať ich. Snažila sa pomáhať ženám s rovnakými problémami, objavila sa i v kontroverznej reklamnej kampani s názvom "No Anorexia", ktorá sa objavila na amerických televíznych obrazovkách. Vtedy vážila len 25 kíl.

"Zámerom reklamy bolo šokovať ľudí. Rozhodla som sa tak varovať dievčatá o nebezpečenstve diét a módnych prikázaní," povedala mladá Isabelle Caro.

Smutný príbeh mladej 28-ročnej Isabelle sa skončil tragicky. Jej telo bolo také slabé, že v roku 2010 zomrela vo francúzskej nemocnici na zápal pľúc. Najhoršie na tom je, že podiel viny má na tom jej vlastná matka, ktorá ju mala chrániť. Zrejme kvôli silnému pocitu viny spáchala o rok neskôr jej psychicky chorá matka samovraždu.

59-kilovej modelke povedali, že je tučná

V Brazílii sa práve konala miestna súťaž krásy. Mladé dospievajúce hnedovlasé dievča sa elegantnou chôdzou prechádza po móle a žne veľký úspech. Rodičia mladej Anne Caroline Reston silno tlieskajú a mladé dievča v roku 1999 vyhráva celú súťaž. Pre len 13-ročnú Annu bol tak sen stať sa supermodelkou o niečo bližšie. Objavila sa na titulkoch prestížnych svetových časopisov a cestovala po celom svete.

Keď však prišla na svoje prvé zahraničné profesionálne fotenie, 59-kilovej Anne bolo povedané, že je moc tučná, a že by mala schudnúť. A tak si naordinovala diétu, ktorá ju dostala až do anorexie. Všetci vedeli, že je Anna chorá - vedeli to ostatné modelky i modelingové agentúry. Svojou vychudnutou postavou s trčiacimi kosťami by len málokoho presvedčila o tom, že je zdravá.

Skauti v modelingovej agentúre ju doslova nútili, aby navštívila lekára. Posťažovali sa aj jej matke, ktorej Anna povedala, že sa vraj všetci zbláznili a stála si za tým, že nie je chorá. No jej zdravotné problémy jasne naznačili, že nie je v poriadku. Až jedného dňa sa začala Anna sťažovať na bolesť v oblasti obličiek. Ostala na liekoch, no museli ju okamžite prijať do nemocnice, kde strávila 21 dní.

Jej smrť bola doslova mučivá. Tým, že jej trčali plastové rúrky z hrdla, nemohla nikomu povedať, ako sa cíti. Až keď jej začali stekať slzy po lícach a pomaly zatvorila oči, bolo všetkým jasné, že je koniec. Zomrela v roku 2006 na multiorgánové zlyhanie, otravu krvi a infekciu močových ciest.

Anorexiou trpela i speváčka

Nielen modelky sa prepracovali k anorexii. V roku 1983 zomrela napr. americká speváčka a bubeníčka Caren Carpenter zo skupiny The Carpenter. Trpela anorexiou, ktorá však v tej dobe nebola veľmi známa. Zomrela ako 32-ročná na srdcové zlyhanie, ktoré jej spôsobila táto zákerná choroba.

Zaujímavé fakty o poruchách príjmu potravy vo svete

  • Až 24 miliónov ľudí všetkých vekových kategórií na celom svete trpia poruchami príjmu potravy (anorexia, bulímia a nekontrolované prejedanie).
  • Takmer 50 % ľudí s poruchami príjmu potravy trpia súčasne aj depresiami.
  • Ochorenie sa z 85 % týka ľudí mladších ako 20 rokov.
  • Len 1 z 10 mužov a žien sa ide dobrovoľne liečiť na anorexiu.
  • Keď niekto ochorie na poruchu príjmu potravy, má približne len 50 % šancu na úplne vyliečenie.
  • Zo všetkých duševných chorôb má anorexia najvyššiu úmrtnosť.

Pozrite sa na modelku Isabelle Caro, ako vyzerala, keď trpela mentálnou anorexiou.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9