Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Paradajky a zemiaky ako ZABIJACI rakovinových buniek? Noví kandidáti BEZ vedľajších účinkov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Bioaktívne zlúčeniny nazývané glykolalkaloidy, ktoré sa nachádzajú v mnohých druhoch zeleniny, by mohli mať sľubný potenciál, ktorý siaha za hranice toho, ako ich mnohí poznáme.

Hoci sa úmrtnosť na rakovinu v posledných desaťročiach znížila, počet prípadov celkovo vzrástol. Článok z roku 2020 v časopise Nature upozorňuje na fakt, že je stále množstvo mutácií a mechanizmov spôsobujúcich rakovinu. Bohužiaľ, prevažujú nad počtom spôsobov liečby. 

Návrat k liečivým rastlinám

Ide o zákernú chorobu, pri ktorej by mali byť aj tí najväčší odborníci opatrní. Zaujímavé však je, že niektoré z nových terapií pochádzajú z rastlinných zlúčenín. Napríklad sem patria glykoalkaloidy, kde sa zaraďujú paradajka, paprika, baklažán a zemiaky. Práve tie sa stali predmetom najnovšieho výskumu. Mechanizmus, ktorým by sa glykoalkaloidy mohli použiť na zacielenie na rakovinové bunky, je predmetom novej štúdie, ktorá bola preskúmaná skupinou vedcov v Poľsku a publikovaná v časopise Frontiers in Pharmacology.

Vedúca autorka štúdie Magdalena Winkielová, Ph.D. kandidátka na Univerzite Adama Mickiewicza v Poznani v Poľsku v tlačovej správe uviedla: Vedci na celom svete stále hľadajú lieky, ktoré budú smrteľné pre rakovinové bunky, ale zároveň bezpečné pre tie zdravé. Napriek pokroku v medicíne a silnému vývoju moderných liečebných techník to nie je jednoduché. Preto by sa oplatilo vrátiť k liečivým rastlinám, ktoré sa pred rokmi s úspechom používali pri liečbe rôznych neduhov. Verím, že stojí za to znovu preskúmať ich vlastnosti a možno znovu objaviť ich potenciál.“

Paradajky a zemiaky ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zlúčeniny s potenciálom

Výskumníci často bádajú po nových liekoch proti rakovine tým, že štúdujú zlúčeniny, vytvorené rastlinami a hubami. V prírode tieto zlúčeniny pomáhajú odstraňovať predátorov, pretože majú určitý stupeň toxicity. Mnohé antibiotiká boli prvýkrát objavené napríklad v hubách. Taxol (generický názov: paklitaxel) je pravdepodobne najznámejšou rastlinnou liečbou rakoviny.

Paclitaxel bol odvodený zo zlúčeniny objavenej v kôre tichomorského tisu počas šesťdesiatych rokov minulého storočia. Prvýkrát bol schválený na liečbu rakoviny vaječníkov a prsníka Úradom pre potraviny a liečivá (FDA) v 90. rokoch, pričom sa teraz používa na liečbu mnohých typov rakoviny. Dnes figuruje na zozname liekov Svetovej zdravotníckej organizácie, potrebných na podporu systému základnej zdravotnej starostlivosti.

Sherif El-Khamisy, Ph.D., riaditeľ a prodekan Fakulty farmácie a lekárskych vied na University of Bradford, v Spojenom kráľovstve, povedal, že zlúčeniny rastlinného pôvodu znižujú toxicitu a vedia presnejšie zacieliť na nádor. Jednou z ich výhod je fakt, že ich netreba syntetizovať, aby boli špecifickejšie  alebo menej toxické. 

Glykoalkaloidy a rakovinové bunky

Glykoalkaloidy majú silný inhibičný účinok na rast rakovinových buniek, o ktorom sa predpokladá, že je poháňaný mechanizmami, spôsobujúcimi smrť bunky prostredníctvom apoptózy. Pre túto štúdiu sa výskumníci pozreli na ďalšie štúdie, ktoré sa zaoberali protirakovinovými vlastnosťami rastlín, ako sú paradajky a zemiaky.

Paradajky a zemiaky ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Študovali nasledujúce glykoalkaloidy a ich extrakty:

  • Solanín
  • Chaconine
  • Solasonín
  • Solamargin
  • Tomatín

Analýza ukazuje, že glykoalkaloidové zlúčeniny sa zameriavajú na početné bunkové dráhy, ktoré by sa mohli použiť na zacielenie špecifických mechanizmov v rakovinových bunkách. Podľa vedcov by sa glykoalkaloidové zlúčeniny mohli použiť v spojení s inou liečbou rakoviny, aby sa rozšíril rozsah ich účinnosti.

Ďalšie skúmanie ukáže budúcnosť

Napriek sľubným zisteniam glykoalkaloidových zlúčenín nie sú úplne pochopené presné mechanizmy, ktoré sa zameriavajú na rakovinové bunky a liečia ich. Vedci preto vyzvali na ďalšie štúdie, ktoré by mohli preskúmať nové, selektívnejšie a menej toxické terapie rakoviny alebo zlepšiť účinnosť aplikovaných liečebných metód“.

Doktor Charles Evans, Ph.D., manažér výskumných informácií v Cancer Research UK povedal: „Je dôležité zdôrazniť, že mnohé z týchto zlúčenín nebudú vhodné ako terapeutiká, buď preto, že nie sú dostatočne účinné, alebo kvôli nedostatočnej bezpečnosti. Mali by sme preskúmať všetky možné spôsoby objavovania nových liečebných postupov a taktiež analyzovať chemikálie, či majú potenciál stať sa novou terapiou." 

Odborník priznáva, že rastliny produkujú obrovskú a rozmanitú škálu zaujímavých, no nedostatočne preštudovaných chemikálií. Uvidí sa, čo ukáže medicína v budúcnosti. 

Viac o téme: PotravinyZemiakyZdravieRakovinaParadajky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9