Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tieto nápoje po dobe spotreby nepite: Koledujete si o problémy!

Niektoré nápoje sú po dobe spotreby ešte pre zdravie bezpečné. Iné naopak predstavujú nebezpečenstvo. Ktoré to sú?
Niektoré nápoje sú po dobe spotreby ešte pre zdravie bezpečné. Iné naopak predstavujú nebezpečenstvo. Ktoré to sú? (Zdroj: thinkstock.com)

Niekto si na dátum spotreby určitej potraviny dávať výnimočný pozor. Sú totiž potraviny, ktoré podliehajú skaze a pre náš organizmus predstavujú nebezpečenstvo. Potom sú tu tie potraviny, trvanlivé, ktorých sa obáva dlhšie dobu nemusíme.

Stále ale hovoríme o potravinách. A čo také nápoje? Chytili ste niekedy do rúk džús, colový nápoj a pozreli sa, dokedy je „bezpečné“ ho vypiť? Myslíme, že zrejme nie. Pritom existujú nápoje, pri ktorých by sa doba expirácie mala sledovať dôkladne, respektíve by sme ich mali vypiť hneď po tom, ako ich otvoríme.

Nápoj č.1 – čokoľvek raw

Raw strava je hitom, zrejme neexistuje nik, kto by o tomto spôsobe života nepočul. Alebo ho minimálne nevyskúšal, hoci aj v podobe chutne vyzerajúceho koláčiku v kaviarni. Tak či onak, ide o stravu surovú, minimálne tepelne upravovanú, preto takéto či už potraviny alebo nápoje majú svoju dobu spotraby.

„V nepasterizovanom mlieku sa môžu rozmnožovať listérie, hoci bolo v chladničke,“ upozornila Kathleen Glass, riaditeľka Food research Institute na Winsconsinskej univerzite.

Práve pasterizácia zabíja tepelným procesom baktérie. Kým priebeh pasterizácie bol v minulosti zdĺhavejší, dnes už technológia dokáže zabiť všetky nebezpečné patogény v mlieku za veľmi rýchlu dobu a preto sa nemusíme obávať nechať takéto mlieko v chladničke dlhšie.

Nápoj č. 2 – chladené pasterizované nápoje

Pasterizácia je proces, pri ktorom sa v tekutine teplom zabíjajú baktérie škodlivé pre náš organizmus. Existuje ale studená pasterizácia, ktorá sa využíva najmä pri chladených čerstých džúsoch. Využíva sa intenzívny tlak na už balené nápoje, ktoré patogény zabijú a predĺžia tak nápoju trvanlivosť. Ale ani to neznamená, že ho môžeme mať v chladničke mesiac bez toho, aby sme sa báli nákazy či otravy. Studená pasterizácia nie je náhradou za tepelnú pasterizáciu, nie je totiž až taká efektívna a prichádza len k malým chemickým zmenám vplyvom tohto tlaku.

„Trvanlivosť studených pasterizovaných štiav je kratší, nez tých, ktoré sú pasterizované teplom, najmä v prípade, ak neobsahujú ovocie,“ hovorí odborníčka Kathlen Glass.

Nápoj č.3 – zle uskladené nápoje

Kľúčovú úlohu v uskladnení nápojov nepochybne zohráva teplota. Existujú totiž nápoje, ktoré musíte udržiavať v chlade najmä preto, lebo teplo či horúčavy im nerobia dobre. A tým nerobia dobre ani nám.

Kupovať chladené nápoje v potravinách teda nie je na škodu, ale iba v momente, ak sú určené k priamej spotrebe. Podľa Kathleen Glass totiž nie je vždy teplota v chladiacom boxe nastavená tak, akoby mala. Správna teplota by sa v obchodoch mala pohybovať medzi tromi až štyrmi stupňami tak, aby akýkoľvek nápoj v ňom uložený nemal šancu v sebe množiť baktérie.

Nápoj č.4 – 100 % zeleninové nápoje

Mohli by sme povedať aj smoothie, ale tie sa väčšinou miešajú s ovocím. V každom prípade čerstvé šťavy majú tendenciu byť kyslé, najmä ak obsahujú ovocie. Predsa len – jablká, hrozno, pomaranč sú tie druhy ovocia, ktoré sú svojou prirodzenou chuťou kyslé. Kyseliny v nej sú dobrými ochrancami nápoja pred patogénmi. Kyselina totiž zabraňuje ich prežitiu.

Kým čerstvé zeleninové šťavy neobsahujú ani kúsok podobného ovocia, stávajú sa pre naše zdravie potenciálnym nebezpečenstvom. Ich konzumácia by mala byť rýchla, pretože premnoženie baktérií so sebou prináša nejednu nástrahu pre organizmus. 

Čítajte tiež: Citrónová voda ako mýtus? Pravda o tomto trende, ktorá vám otvorí oči!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9