Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jedovatý naklíčený cesnak? Ak ho zvyknete vyhadzovať, robíte veľkú chybu!

Naklíčený cesnak nevyhadzujte, obsahuje účinné látky!
Naklíčený cesnak nevyhadzujte, obsahuje účinné látky! (Zdroj: profimedia.sk)

Cesnak si právom získal dôležité miesto v našom jedálničku. Je osvedčeným a uznávaným prírodným liekom, ktorý si poradí s mnohými neduhmi. Avšak, čo ak cesnak vyklíčil skôr, ako ste ho stihli použiť? Podľa mnohých by mal putovať do koša. Omyl!

Toto nájdeme v naklíčenom cesnaku!

Skonzumovať naklíčený cesnak? V žiadnom prípade! Klíčky sú predsa jedovaté. Ak ste o tom boli doteraz presvedčení, prekvapí vás, aká je skutočná pravda. Ide totiž o nezmysel! Kvôli nemu ste svoje telo ukrátili o účinné látky, ktorými je naklíčený cesnak doslova nadopovaný. Najnovšia štúdia, zverejnená v časopise Journal od Agricultural and Food Chemistry upozorňuje, že päť denný naklíčený cesnak obsahuje až päťkrát viac antioxidantov ako cesnak nenaklíčený.

Dr. Jong-Sand Kim, ktorý je hlavným autorom uvedenej štúdie, vysvetľuje, čo sa deje v rastlinách počas klíčenia, a ktoré látky sú pre náš organizmus zdraviu prospešné.

"Pri klíčení sú rastliny citlivé na baktérie, vírusy a hmyz. V tejto fáze rastu preto produkujú tzv. fytoalexíny, čo sú chemické látky, výnimočné svojim silným ochranným účinkom na rastliny. Mikroorganizmy, ani hmyz vďaka nim nebudú mať žiadnu šancu. Väčšina z týchto chemických látok je toxická pre mikroorganizmy i hmyz, ale, na druhej strane, je veľmi prospešná pre ľudské zdravie," povedal Dr. Jong-Sand Kim.

Jedným z foriem fytoalexínov je alixín, vyskytujúci sa v cesnaku. Má antioxidačné, antimikrobiálne a protirakovinové vlastnosti!

Na čo si treba dávať pozor?

Či už je cesnak vyklíčený alebo nie, vždy je pre nás dobrou voľbou. Prispieva k správnej funkcii imunitného systému a chráni nás pred chodobami. V oboch prípadoch v ňom nájdeme nielen spomenutý alixín, ale i známy alicín, ktorý môže spomaliť aterosklerózu, znížiť krvný tlak a riziko niektorých druhov rakoviny! Treba si len dávať pozor na jeho správne skladovanie.

"Naklíčený cesnak iba pár dní určite nemá negatívny dopad na zdravie človeka. Pozor však na cesnak, ktorý je nesprávne uchovávaný a tým pádom dlhodobo naklíčený. Ten už môže obsahovať látky, ktoré zdraviu moc nepomáhajú," povedal odborník na výživu Ing. Libor Javro

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9