Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Piť či nepiť? Propagované športové nápoje môžu byť skôr na škodu!

Spoznajte pravdu o iontových nápojoch: Viac škodia ako pomáhajú!
Spoznajte pravdu o iontových nápojoch: Viac škodia ako pomáhajú! (Zdroj: thinkstock.com)

Športové nápoje, nazývané často aj "iontové" sú určené pre ľudí, ktorí si potrebujú po náročnom tréningu doplniť tekutiny a vitamíny. Aj keď pomáhajú pri regenerácii tela, niekedy narobia viac škody ako úžitku!

Nevhodné pre ľudí bez športovej aktivity

Počas fyzického výkonu prichádzame nielen o tekutiny, ale aj o množstvo minerálnych látok a elektrolytov. Na to sú vhodné práve iontové nápoje, ktoré vo veľkom propragujú slávni športovci. Množstvo odborníkov ich odporúča po akejkoľvek namáhavej činnosti. Vedci podľa magazínu British Medical Journal však zdvíhajú varovný prst a upozorňujú, že bežným ľuďom, ktorí nevykonávajú aktivitu, môže uškodiť!

Výskum jasne preukázal, že iontové nápoje majú regeneračné schopnosti pre telo len vtedy, ak má človek za sebou športovú aktivitu dlhšiu min. 90 minút. Ostatným vraj nepomôže! Dokonca vo Veľkej Británii a Austrálii sa uvažuje o stiahnutí reklamných billboardov, kde sú športovci s nápojom v ruke. Údajne len klamú ľudí, že dané pitie je pre nich zdravé a vhodné.

Samozrejme, že športovci iontové nápoje obhajujú a tvrdia, že sú dobrým doplnkom stravy. Pritom niektoré z nich obsahujú až 30 gramov cukru (6 kociek cukru)! Dokonca sa nájdu aj také, ktoré majú viac kofeínu, než je potrebné.

Negatíva iontových nápojov

  • Vysoké hladiny cukru.
  • Vysoké hladiny kofeínu. Odporúčaná denná dávka kofeínu pre dospelých je 400 mg.
  • Kardiovaskulárne riziká. Zistilo sa, že srdce bije nepravidelne po konzumácií športového nápoja.
  • Pitie týchto nápojov spôsobuje nepravidelný srdcový tep a dokonca môže spôsobiť v niektorých prípadoch infarkt.

Čím si doplniť vitamíny a minerály?

Športové nápoje sa na trhu objavili ako ochutené nápoje, používané prevažne športovcami a nadšencami fitnessu. Dnes ich však pije veľa ľudí, ktorí nešportujú! Niektorí odborníci odporúčajú, že ak človek potrebuje energiu, mal by si vyberať radšej celozrnné tyčinky. Obsahujú toľko sacharidov ako športové nápoje a môžu nahradiť dôležité látky, ktoré vaše telo stratilo, pričom neobsahujú toľko cukru a kofeínu. Nezabudnite si však prečítať zloženie výrobku, pretože nie všetky energetické tyčinky obsahujú primerané množstvo cukru.

Vždy sa oplatí pri kupovaní športového nápoja poriadne si preštudovať etiketu na obale. Len tak zistíte, či vlastne do seba dávate...

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9